Babka pistacjowa (przepis bez glutenu, bez białego cukru)
To ostatni dzwonek na świąteczne wypieki! Jeśli nadal jesteście w pistacjowym szale o nie możecie pominąć tej propozycji na babkę. TUTAJ możecie zobaczyć proces przygotowywania tego zielonego cuda 💚
Składniki (śr: 20cm, wys: 7cm):
-7 jajek
-200g mąki ryżowej (lub pszennej/orkiszowej)
-200g oleju rzepakowego
-garść świeżego szpinaku
-sok z połowy małej cytryny
-180g ksylitolu
-180g pasty pistacjowej (100% pistacji)
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do ozdoby
-ok. 50g białej czekolady (np. bez cukru) + 2 łyżki oleju rzepakowego
-2-3 łyżki pasty pistacjowej
-maliny lub inne owoce
-garść pistacji
1. Olej, szpinak i sok z cytryny zblenduj na gładko.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem i solą ubijaj na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
3. Strumieniem wlewaj zieloną masę do jajek i cały czas całość miksuj na najmniejszych obrotach.
4. Dodaj pastę pistacjową i również wymieszaj wszystko na małych obrotach miksera.
5. Partiami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszaj szpatułą.
6. Ciasto przelej do formy na babkę (u nas sylikonowa, więc nie musiałyśmy jej dodatkowo natłuszczać).
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 45-50 minut do suchego patyczka.
8. Babkę dobrze wystudź i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij z formy.
9. Na koniec polej górę białą czekoladą, pastą pistacjową oraz ozdób według uznania.
-7 jajek
-200g mąki ryżowej (lub pszennej/orkiszowej)
-200g oleju rzepakowego
-garść świeżego szpinaku
-sok z połowy małej cytryny
-180g ksylitolu
-180g pasty pistacjowej (100% pistacji)
-1/2 łyżeczki soli
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo do ozdoby
-ok. 50g białej czekolady (np. bez cukru) + 2 łyżki oleju rzepakowego
-2-3 łyżki pasty pistacjowej
-maliny lub inne owoce
-garść pistacji
1. Olej, szpinak i sok z cytryny zblenduj na gładko.
2. Jajka (białka z żółtkami) wraz z ksylitolem i solą ubijaj na najwyższych obrotach miksera by stały się jaśniejsze i spienione (trzeba ubijać je dłużej niż gdy ubijmy same białka).
3. Strumieniem wlewaj zieloną masę do jajek i cały czas całość miksuj na najmniejszych obrotach.
4. Dodaj pastę pistacjową i również wymieszaj wszystko na małych obrotach miksera.
5. Partiami przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia przez sito do masy jajecznej. Całość delikatnie ale pewnie mieszaj szpatułą.
6. Ciasto przelej do formy na babkę (u nas sylikonowa, więc nie musiałyśmy jej dodatkowo natłuszczać).
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 45-50 minut do suchego patyczka.
8. Babkę dobrze wystudź i dopiero wtedy ostrożnie wyjmij z formy.
9. Na koniec polej górę białą czekoladą, pastą pistacjową oraz ozdób według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)