TIRAMISU PISTACJOWE z kardamonem
Czy łączyliście kiedykolwiek pistacje z kardamonem? 😍 Jeśli nie, to naprawdę musicie spróbować tego połączenia! Dla nas to zupełnie nowy wymiar pistacjowego smaku ❤️
TUTAJ zobaczycie filmik z przygotowywania
Składniki (pojemność naczynia ok. 1L):
-biszkopty do tiramisu (mogą być bez cukru)
-400g jogurtu greckiego*
-250g mascarpone
-100g ksylitolu w pudrze (zmiel ksylitol w thermomixie lub maszynce do mielenia kawy)
-4 łyżki kremu pistacjowego
-1/3 łyżeczki soli
-ok 200g truskawek/malin
Kawa
-4 pełne łyżki zmielonej kawy
-3 łyżki kardamonu w łupinkach (my użyłyśmy firmy Spices By Yango)
-2 łyżki cukru kokosowego
-ok. 300 ml wrzątku
❗️*jogurt przełóż na sitko wyłożone 3 warstwami ręcznika papierowego. Sitko umieść na miseczce do, której będzie ściekać serwatka. Pozostaw w lodówce na ok. 10h.
1. Kardamon zmiażdż w moździerzu i wsyp go do garnuszka wraz z kawą. Zalej wrzątkiem i gotuj całość kilka minut. Następnie przecedź przez sitko aromatyczną kawę, którą pozostaw chwilę do przestygnięcia.
2. Do naczynia włóż mascarpone, odcedzony jogurt grecki, ksylitol w pudrze krem pistacjowy oraz sól. Całość dobrze wymieszaj. Dodaj więcej kremu lub ksylitolu/soli według swoich smaków.
3. Truskawki umyj i część pokrój na małe kawałki, kilka zostaw do ozdoby.
4. Biszkopty maczaj w przestudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
5. Połowę kremu wyłóż na biszkopty i rozprowadź go równomiernie.
6. Następnie rozłóż truskawki.
7. Nałóż na górę kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów a na nią kolejną warstwę kremu i wyrównaj górę.
8. Włóż deser do lodówki na kilka godzin.
9. Na koniec górę ozdób pistacjami oraz truskawkami.
-biszkopty do tiramisu (mogą być bez cukru)
-400g jogurtu greckiego*
-250g mascarpone
-100g ksylitolu w pudrze (zmiel ksylitol w thermomixie lub maszynce do mielenia kawy)
-4 łyżki kremu pistacjowego
-1/3 łyżeczki soli
-ok 200g truskawek/malin
Kawa
-4 pełne łyżki zmielonej kawy
-3 łyżki kardamonu w łupinkach (my użyłyśmy firmy Spices By Yango)
-2 łyżki cukru kokosowego
-ok. 300 ml wrzątku
❗️*jogurt przełóż na sitko wyłożone 3 warstwami ręcznika papierowego. Sitko umieść na miseczce do, której będzie ściekać serwatka. Pozostaw w lodówce na ok. 10h.
1. Kardamon zmiażdż w moździerzu i wsyp go do garnuszka wraz z kawą. Zalej wrzątkiem i gotuj całość kilka minut. Następnie przecedź przez sitko aromatyczną kawę, którą pozostaw chwilę do przestygnięcia.
2. Do naczynia włóż mascarpone, odcedzony jogurt grecki, ksylitol w pudrze krem pistacjowy oraz sól. Całość dobrze wymieszaj. Dodaj więcej kremu lub ksylitolu/soli według swoich smaków.
3. Truskawki umyj i część pokrój na małe kawałki, kilka zostaw do ozdoby.
4. Biszkopty maczaj w przestudzonej kawie i układaj je na dnie naczynia.
5. Połowę kremu wyłóż na biszkopty i rozprowadź go równomiernie.
6. Następnie rozłóż truskawki.
7. Nałóż na górę kolejną warstwę namoczonych w kawie biszkoptów a na nią kolejną warstwę kremu i wyrównaj górę.
8. Włóż deser do lodówki na kilka godzin.
9. Na koniec górę ozdób pistacjami oraz truskawkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)