Profiterolki / mini ptysie z sosem czekoladowym (bez glutenu i bez białego cukru)
Wyobraźcie sobie, że macie miskę pełną mini ptysi wypełnionych delikatnym kremem jogurtowym i polanych kremem czekoladowo-orzechowym a to wszystko w akompaniamencie świeżych malin i chrupiących orzechów 🤤 Czy to nie jest deser marzeń? Tutaj możecie zobaczyć proces przygotowania.
Ciasto parzone
-200 ml wody
-60g oleju kokosowego
-40g mąki ryżowej i 40g mąki kukurydzianej*
-40g skrobi ziemniaczanej
-3 duże jajka
* możesz użyć 80g mąki pszennej jeśli nie zależy Ci na przepisie bez glutenu
Krem
-100g mascarpone
-400g jogurtu skyr waniliowego (bez cukru)
Polewa i dodatki
-krem czekoladowy lub rozpuszczona mleczna czekolada (u nas bez cukru)
-mleko
-owoce np. maliny
-orzeszki ziemne
1. Wodę i olej zagotuj w garnuszku.
2. Mąki wsyp do gotującej się mieszanki i szybko wymieszaj tworząc „kluski”, które nadal na małym ogniu rozcieraj łyżką ok 1 minutę.
3. Ciasto wyłóż do innego naczynia, przykryj folią aby nie wyschło i umieść w lodówce aby całkowicie wystygło.
4. Następnie do ciasta dodaj jajka i zblenduj na gładką i gęstą masę.
5. Ciasto przełóż do grubego woreczka z szeroką końcówką i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskaj małe ptysie.
6. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 15-20 minut. Mają być zarumienione i nieco wyrośnięte.
7. Pozostaw do wystudzenia.
8. Wymieszaj mascarpone z jogurtem skyr. Jeśli krem dla kogoś jest za mało słodki, można dodać ksylitol w pudrze. Krem przełóż do woreczka z szeroką końcówką.
9. Ptysie przekrój w połowie i ewentualnie wydrąż nadmiar ciasta ze środka.
10. Obficie nadziewaj ptysie kremem i ułóż je naczyniu.
11. Krem czekoladowy oraz mleko odrobinę podgrzej i wymieszaj do powstania polewy o nieco rzadszej konsystencji.
12. Ptysie polej sosem i ozdób owocami oraz orzechami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)