TORT BANOFFEE (bez glutenu, bez laktozy, wegański)
Ten boski przepis na tort oczywiście znajdziesz również w naszej książce „ZDROWE SŁODKOŚCI na każdą porę roku” 💓
Znajdziecie w niej aż 85 przepisów na słodkości bez glutenu, z zamiennikami białego cukru, a ponad połowa (45!) przepisów jest również wegańska 🌱
Książkę możecie kupić na stronie Wydawnictwo RM oraz na Allegro
Składniki (śr: 18cm):
Ciasto kakaowe
-100g mąki kokosowej
-50g mąki ryżowej
-50g kakao
-120g ksylitolu
-500ml wody gazowanej
-3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-3 łyżki octu jabłkowego
Karmel z bananami
-100ml tłustego mleka kokosowego (minimum 82% kokosa)
-30g oleju kokosowego
-100g cukru kokosowego
-2-3 łyżki masła orzechowego
-ok. ½ łyżeczki soli
-ok. 5 dojrzałych bananów
Krem kokosowo-waniliowy
-puszka tłustego mleka kokosowego min. 82% miąższu kokosa (puszkę umieścić w lodówce na minimu 24h)
-łyżeczka pasty waniliowej/ pół łyżeczki mielonej wanilii
-ok. 40g ksylitolu
-4 łyżki mąki kokosowej
CIASTO KAKAOWE
1. Mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem w osobnym naczyniu.
3. Suche składniki zalać gazowaną wodą dodać olej i sodę z octem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche.
4. Tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem wyrównując górę.
5. Piec 190’C ok 50 minut. Sprawdzić za pomocą patyczka. Ciasto będzie wilgotne w środku ale nie powinno zostawiać surowej masy na patyczku. Wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
KARMEL Z BANANAMI
6. Mleko kokosowe, olej, sól oraz cukier kokosowy wsypać do garnuszka (z nieprzywierającą powłoką), wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotować 1 minutę i zdjąć z palnika na kolejną minutę. Następnie powtórzyć tą czynność 2-3 razy. Karmel powinien się zagęścić. Nieco wystudzić.
7. Do przestudzonego karmelu dodać masło orzechowe i wymieszać. Można dodać więcej masła lub soli według upodobań.
8. Banany pokroić w plastry.
SKŁADANIE TORTU
9. Pierwszy blat ciasta umieścić w obręczy cukierniczej.
10. Nanieść cienką warstwę karmelu, ułożyć ciasno obok siebie plastry bananów i znów karmelem pokryć cienko banany i szczeliny między nimi. Zrobić tak 3 warstwy bananów.
11. Na koniec nałożyć drugi blat ciasta. Całość umieścić w szczelnym worku foliowym i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
KREM KOKOSOWO-WANILIOWY
12. Kolejnego dnia zebrać z puszki mleka kokosowego tylko stałą część, wodę pozostałą na dnie odlać.
13. Do stałej część mleka kokosowego dodać ksylitol oraz wanilię i całość miksować ok. 2 minuty na wysokich obrotach miksera (można dodać więcej ksylitolu jeśli jest taka potrzeba).
14. Przez sitko przesiać mąkę kokosową i wymieszać. Miskę z kremem wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut aby zastygł.
15. Następnie zdjąć obręcz z tortu i kremem udekorować górę np. przy pomocy szprycy.
16. Tort udekorować bananami (u nas suszone) oraz wiórkami gorzkiej czekolady.
Ciasto kakaowe
-100g mąki kokosowej
-50g mąki ryżowej
-50g kakao
-120g ksylitolu
-500ml wody gazowanej
-3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-3 łyżki octu jabłkowego
Karmel z bananami
-100ml tłustego mleka kokosowego (minimum 82% kokosa)
-30g oleju kokosowego
-100g cukru kokosowego
-2-3 łyżki masła orzechowego
-ok. ½ łyżeczki soli
-ok. 5 dojrzałych bananów
Krem kokosowo-waniliowy
-puszka tłustego mleka kokosowego min. 82% miąższu kokosa (puszkę umieścić w lodówce na minimu 24h)
-łyżeczka pasty waniliowej/ pół łyżeczki mielonej wanilii
-ok. 40g ksylitolu
-4 łyżki mąki kokosowej
CIASTO KAKAOWE
1. Mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem w osobnym naczyniu.
3. Suche składniki zalać gazowaną wodą dodać olej i sodę z octem. Całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche.
4. Tortownicę wyłożoną na dnie papierem do pieczenia wypełnić ciastem wyrównując górę.
5. Piec 190’C ok 50 minut. Sprawdzić za pomocą patyczka. Ciasto będzie wilgotne w środku ale nie powinno zostawiać surowej masy na patyczku. Wystudzić i przekroić na dwa równe blaty.
KARMEL Z BANANAMI
6. Mleko kokosowe, olej, sól oraz cukier kokosowy wsypać do garnuszka (z nieprzywierającą powłoką), wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Gotować 1 minutę i zdjąć z palnika na kolejną minutę. Następnie powtórzyć tą czynność 2-3 razy. Karmel powinien się zagęścić. Nieco wystudzić.
7. Do przestudzonego karmelu dodać masło orzechowe i wymieszać. Można dodać więcej masła lub soli według upodobań.
8. Banany pokroić w plastry.
SKŁADANIE TORTU
9. Pierwszy blat ciasta umieścić w obręczy cukierniczej.
10. Nanieść cienką warstwę karmelu, ułożyć ciasno obok siebie plastry bananów i znów karmelem pokryć cienko banany i szczeliny między nimi. Zrobić tak 3 warstwy bananów.
11. Na koniec nałożyć drugi blat ciasta. Całość umieścić w szczelnym worku foliowym i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
KREM KOKOSOWO-WANILIOWY
12. Kolejnego dnia zebrać z puszki mleka kokosowego tylko stałą część, wodę pozostałą na dnie odlać.
13. Do stałej część mleka kokosowego dodać ksylitol oraz wanilię i całość miksować ok. 2 minuty na wysokich obrotach miksera (można dodać więcej ksylitolu jeśli jest taka potrzeba).
14. Przez sitko przesiać mąkę kokosową i wymieszać. Miskę z kremem wstawić do lodówki na ok. 15-20 minut aby zastygł.
15. Następnie zdjąć obręcz z tortu i kremem udekorować górę np. przy pomocy szprycy.
16. Tort udekorować bananami (u nas suszone) oraz wiórkami gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)