SERNIK ŻURAWINOWY (bez białego cukru)

Wiemy, że rodzynki w serniku to rzecz kontrowersyjna ale uwierzcie, że żurawina tutaj mega pasuje i nadaje pysznej, owocowej słodyczy 👌 Dodatkowo ta lekko kwaśna frużelina żurawinowa wspaniale równoważy słodko-kwaśne smaki 😋 Tutaj możecie zobaczyć krótki filmik z etapów wykonania tego cudeńka 💓



Składniki (śr: 18cm):

Spód
-100g herbatników (np bez cukru)
-20g płynnego oleju kokosowego

Sernik
-550g sera mielonego na sernik
-90g ksylitolu
-1 jajko
-40g budyniu waniliowego/śmietankowego
-garść suszonej żurawiny

Galaretka żurawinowa
-300g frużeliny żurawinowej (ale można użyć mrożonych owoców np. 250g malin+ 40g ksylitolu + 100ml wody)
-2 małe, płaskie łyżeczki agaru

SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciastkami.

SERNIK
3. Wszystkie składniki na sernik (oprócz żurawiny) zmiksować razem za pomocą miksera. Żurawinę posiekać na mniejsze kawałki i dodać do masy.
4. Na spód wylać masę serową.
5. Sernik piec w 170’C ok 55 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Upieczony sernik zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

GALARETKA
7. Do garnuszka przełożyć 300g frużeliny żurawinowej (lub mrożonych malin i wodę), dodać agar i całość dobrze wymieszać.
8. Zawartość garnuszka podgrzewać do zagotowania i gotować jeszcze 2 minuty (warto mieszać aby jej nie przypalić).
9. Gotową galaretkę wylać na schłodzony sernik i znów wstawić całość na ok. 2h, po tym czasie galaretka z agarem powinna już zastygnąć.
10. Sernik wyjąć z formy i ozdobić według uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger