Muffiny z powidłami bez mąki i białego cukru

Już blisko Halloween, więc musi się pojawić chociaż jeden przepis tematyczny i są to muffiny! Ojeju jakie one wyszły mięciutkie, soczyste i rozpływające się w ustach 🤤 Nazwałybyśmy je też śliwkowym brownie 😋 Mega proste i bez mąki, czyli bez glutenu 👍
Filmik z przygotowania TUTAJ

    

Składniki (ok. 7 szt.):
- 2 jajka
- 250g gęstych powideł śliwkowych
- ok. 40g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 50g kakao
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia

Ozdoby
-precle w czekoladzie
-200g serka typu skyr (u nas waniliowy)
-mini kiwi i figi
-ozdobne cukrowe oczy

1) Dokładnie wymieszaj jajka, powidła (my użyłyśmy kwaśnych), olej i ksylitol (jeśli używacie bardzo słodkich powdeł, ksylitol może być zbędny).
2) Dodaj proszek, kakao i dokładnie połącz składniki.
3) Masę wylej do foremek na muffinki z papilotami do ok. 3/4 wysokości.
4) Piecz w nagrzanym piekarniku do 180’C przez ok. 20 minut. Muffiny dokładnie wystudź i schłódź, ponieważ są bardzo delikatne.
5) Skyr przełóż do woreczka z odpowiednią końcówką do dekoracji i ozdób nim babeczki.
6) Ozdób górę preclami oraz owocami. My wykorzystałyśmy konwencję halloween. Do precli za pomocą czekolady przykleiłyśmy cukrowe oczy a z mini kwi wykonałyśmy małe Frankensteiny :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger