Sernik z Oreo
Takich ciast nigdy dość! Przepyszny, miękki biszkopt i masa sernikowa z dużą ilością ciasteczek 🤩 To kto robi przepis na ten sernik? 😉
Składniki (śr: 18cm):
Ciasto kakaowe
- 2 duże jajka
- 50g ksylitolu
- 20g oleju rzepakowego
- 80g mąki ryżowej
- 25g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 50ml mleka
Sernik
-400g serka homogenizowanego (u nas smak waniliowy)
-300g twarożku grani (Piątnica)
-ok 80g ksylitolu
-5 ciastek Oreo
-6 łyżeczek żelatyny + ¼ gorącej wody
Dodatkowo
-łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu + ok. 100ml gorącej wody (do nasączenia spodu)
-skyr i kilka ciastek Oreo (do ozdoby)
1. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć mikserem.
2. Mąkę ryżową przesiać przez sito do masy jajecznej.
3. Dodać kakao, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w 180’C ok 25-30 minut i wystudzić. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę, którą zostawić na później do ozdoby.
6. Biszkopt umieścić w rancie cukierniczym lub w formie i nasączyć go kakao z ksylitolem.
7. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do jej rozpuszczenia.
8. Ciastka pokroić na mniejsze kawałki.
9. Serek, twarożek, ksylitol wymieszać dokładnie.
10. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać całość.
11. Dodać pokrojone ciastka i masę wylać na biszkopt. Górę wyrównać.
12. Wstawić sernik do lodówki na kilkanaście godzin.
13. Po wyjęciu sernika z lodówki i wyciągnięcia z obręczy, górę posypać pokruszoną resztką biszkoptu.
14. Skyr przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim sernik.
15. Na koniec na górze ułożyć ciasteczka oreo (u nas wersja mini ale można użyć połówek zwykłych ciasteczek).
TUTAJ możecie zobaczyć jego przygotowanie
Ciasto kakaowe
- 2 duże jajka
- 50g ksylitolu
- 20g oleju rzepakowego
- 80g mąki ryżowej
- 25g kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 50ml mleka
Sernik
-400g serka homogenizowanego (u nas smak waniliowy)
-300g twarożku grani (Piątnica)
-ok 80g ksylitolu
-5 ciastek Oreo
-6 łyżeczek żelatyny + ¼ gorącej wody
Dodatkowo
-łyżka kakao + 2 łyżki ksylitolu + ok. 100ml gorącej wody (do nasączenia spodu)
-skyr i kilka ciastek Oreo (do ozdoby)
1. Jajka, ksylitol, olej dokładnie połączyć mikserem.
2. Mąkę ryżową przesiać przez sito do masy jajecznej.
3. Dodać kakao, proszek do pieczenia i mleko. Całość dobrze wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec w 180’C ok 25-30 minut i wystudzić. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę, którą zostawić na później do ozdoby.
6. Biszkopt umieścić w rancie cukierniczym lub w formie i nasączyć go kakao z ksylitolem.
7. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do jej rozpuszczenia.
8. Ciastka pokroić na mniejsze kawałki.
9. Serek, twarożek, ksylitol wymieszać dokładnie.
10. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy serowej i dokładnie wymieszać całość.
11. Dodać pokrojone ciastka i masę wylać na biszkopt. Górę wyrównać.
12. Wstawić sernik do lodówki na kilkanaście godzin.
13. Po wyjęciu sernika z lodówki i wyciągnięcia z obręczy, górę posypać pokruszoną resztką biszkoptu.
14. Skyr przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim sernik.
15. Na koniec na górze ułożyć ciasteczka oreo (u nas wersja mini ale można użyć połówek zwykłych ciasteczek).
koniecznie muszę zrobić taki sernik
OdpowiedzUsuńPiękny i smakowity serniczek ^_^ Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuń