SERNIK JAGODOWY - Ptasie Mleczko
Lubicie jagody? Udziela Wam się jagodowy szał czy niekoniecznie? 😃
Polecamy to szybkie ciasto bez pieczenia 👌 Przy aktualnych upałach lubimy takie desery bez konieczności włączania piekarnika.
Tutaj znajdziesz filmik z przygotowania
-ulubione herbatniki (na spód)
-500g serka wiejskiego
-400g serka homogenizowanego
-140g ksylitolu
-4 łyżki jagód (u nas mrożone)
-2x 3 pełne łyżeczki żelatyny* + 1/4 szkl. gorącej wody
Dodatkowo
-50g czekolady mlecznej
-opakowanie jagodowej galaretki
-borówki do ozdoby
1. Herbatnikami wyłóż spód tortownicy.
2. Serek wiejski zmiksuj z serkiem homogenizowanym i ksylitolem. Masę podziel na dwie połowy.
3. Do jednej części masy dodaj jagody (rozmrożone).
4. Żelatynę w dwóch osobnych szklankach zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
5. Kiedy żelatyna nieco przestygnie wlej jedną do masy serowej z jagodami a drugą do masy bez jagód (cały czas energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki).
6. Masy naprzemiennie nakładaj łyżką aby stworzyć „prążki” w przekroju sernika.
7.Włóż sernik do lodówki aby stężał.
8. W tym czasie zrób galaretkę jagodową ale w mniejszej ilości wody (jeśli galaretka jest na 500ml wody, dodaj 400ml).
9. Gdy galaretka przestygnie wylej ją na schłodzony sernik i znów wstaw na kilka godzin do lodówki.
10. Po wyjęciu gotowego sernika z formy polej go rozpuszczoną czekoladą oraz ozdób borówkami według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)