Maślane ciasteczka z pistacjami i malinami
Czy wkręciliście się w pistacjowy szał? My owszem 😄 Te orzechy skradły nasze serca a szczególnie zrobiona z nich pasta. Tym razem jednak wykorzystałyśmy całe orzechy aby wykonać kruche, maślane ciasteczka z pistacjowym akcentem. To ciasteczka na wypasie!😍
Składniki:
-150g masła/roślinnej alternatywy masła
-2 jajka
-380g mąki orkiszowej tortowej lub typ 500/700
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-90g ksylitolu
-łyżeczka esencji waniliowej
-60g posiekanych, solonych pistacji
-40g dropsów czekoladowych lub posiekanej, deserowej czekolady (np. bez cukru)
-frużelina malinowa
-250g serka mascarpone
-świeże maliny
1. Masło wyjmij z lodówki. Musi mieć temperaturę pokojową.
2. Gdy będzie miękkie rozkręć je przy pomocy miksera w misce wraz z jajkami, ksylitolem oraz esencją waniliową.
3. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz połowę mąki. Całość wymieszaj ręcznie. Dodawaj drugą połowę mąki, cały czas zagniatając ciasto, aż do uzyskania plastycznej masy, nie lepiącej się do dłoni.
4. Do ciasta dodaj pistacje oraz czekoladę. Zagnieć całość w kilku ruchach aby nie ocieplić czekolady.
5. Odrywaj spore kawałki ciasta, formuj kulki i rozpłaszczaj je na papierze do pieczenia.
6. Przy pomocy małej szklanki lub kubeczka ugniataj je na środku aby stworzyć zagłębienia (dość głębokie, ponieważ ciasto i tak urośnie w tym miejscu).
7. Piecz ciasteczka w 180’C ok. 20 minut do zarumienia. Gdy są jeszcze ciepłe przy pomocy łyżeczki można nieco docisnąć ciastka na środku aby pogłębić dołki jeśli za bardzo urosły.
8. Wystudzone ciasteczka nadziewaj malinową frużeliną, dekoruj ubitym serkiem mascarpone oraz świeżymi malinami i pistacjami.
-150g masła/roślinnej alternatywy masła
-2 jajka
-380g mąki orkiszowej tortowej lub typ 500/700
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-90g ksylitolu
-łyżeczka esencji waniliowej
-60g posiekanych, solonych pistacji
-40g dropsów czekoladowych lub posiekanej, deserowej czekolady (np. bez cukru)
-frużelina malinowa
-250g serka mascarpone
-świeże maliny
1. Masło wyjmij z lodówki. Musi mieć temperaturę pokojową.
2. Gdy będzie miękkie rozkręć je przy pomocy miksera w misce wraz z jajkami, ksylitolem oraz esencją waniliową.
3. Następnie dodaj proszek do pieczenia oraz połowę mąki. Całość wymieszaj ręcznie. Dodawaj drugą połowę mąki, cały czas zagniatając ciasto, aż do uzyskania plastycznej masy, nie lepiącej się do dłoni.
4. Do ciasta dodaj pistacje oraz czekoladę. Zagnieć całość w kilku ruchach aby nie ocieplić czekolady.
5. Odrywaj spore kawałki ciasta, formuj kulki i rozpłaszczaj je na papierze do pieczenia.
6. Przy pomocy małej szklanki lub kubeczka ugniataj je na środku aby stworzyć zagłębienia (dość głębokie, ponieważ ciasto i tak urośnie w tym miejscu).
7. Piecz ciasteczka w 180’C ok. 20 minut do zarumienia. Gdy są jeszcze ciepłe przy pomocy łyżeczki można nieco docisnąć ciastka na środku aby pogłębić dołki jeśli za bardzo urosły.
8. Wystudzone ciasteczka nadziewaj malinową frużeliną, dekoruj ubitym serkiem mascarpone oraz świeżymi malinami i pistacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)