CHATKA PISTACJOWA z malinami
Pistacjowy HIT 🤩 Jesteśmy fankami pistacji oraz malin, do tego od dzieciństwa uwielbiamy serniki a szczególnie ciasto Chatka Puchatka / Chatka Baby Jagi / Psia Buda (dajcie znać czy jeszcze o jakiejś nazwie zapomniałyśmy 😃). Jest to świetne szybkie ciasto bez konieczności włączania piekarnika, więc na upały idealne 👌
Składniki:
-ok 36 sztuk herbatników (u nas maślane, pełnoziarniste)
-900g mielonego twarogu (warto zmielić twaróg samemu blenderem/thermomixem, nie polecamy serów z wiaderka)
-3 jajka
-3 łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
-150g ksylitolu
-200g gęstej pasty z pistacji (odlałyśmy tłuszcz, który oddzielił się na górze aby masa z pastą nie była zbyt lejąca)
-szklanka malin
-1/3 – ½ łyżeczka soli
-150g białej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego
-ok. 100g solonych pistacji
1. Do dużego garnka (z nieprzywierającą powłoką) włóż zmielony ser, jajka, ksylitol, budyń i całość zmiksuj mikserem.
2. Masę serową zagotuj na średnim ogniu ciągle mieszaj aż trochę zgęstnieje i zacznie „bulgotać”. Może również zacząć ścinać się ser, wtedy po zdjęciu z ognia można całość miksować mikserem i masa się wygładzi. Masę przełóż do miski i odczekaj aż ostygnie (gorący ser rozmiękczy herbatniki).
3. Podziel masę na dwie nierówne części, ok. 60% i 40%.
4. Do mniejszej części dodaj pastę pistacjową i sól, całość połącz mikserem.
4. Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia: poziomo, w 3 rzędach po 6 ciastek (warto zobaczyć film we wstępie).
5. Jasną masę bez pistacji ostrożnie rozprowadź po herbatnikach.
6. Na ser ułóż drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd pośrodku był ułożony pionowo.
7. Na herbatniki rozłóż drugą część masy serowej z pistacjami.
8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny.
9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem.
10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
12. Ozdób według uznania. My użyłyśmy płynnej pasty pistacjowej oraz posiekanych solonych pistacji.
FILM z przygotowywania!!!
Składniki:
-ok 36 sztuk herbatników (u nas maślane, pełnoziarniste)
-900g mielonego twarogu (warto zmielić twaróg samemu blenderem/thermomixem, nie polecamy serów z wiaderka)
-3 jajka
-3 łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
-150g ksylitolu
-200g gęstej pasty z pistacji (odlałyśmy tłuszcz, który oddzielił się na górze aby masa z pastą nie była zbyt lejąca)
-szklanka malin
-1/3 – ½ łyżeczka soli
-150g białej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego
-ok. 100g solonych pistacji
1. Do dużego garnka (z nieprzywierającą powłoką) włóż zmielony ser, jajka, ksylitol, budyń i całość zmiksuj mikserem.
2. Masę serową zagotuj na średnim ogniu ciągle mieszaj aż trochę zgęstnieje i zacznie „bulgotać”. Może również zacząć ścinać się ser, wtedy po zdjęciu z ognia można całość miksować mikserem i masa się wygładzi. Masę przełóż do miski i odczekaj aż ostygnie (gorący ser rozmiękczy herbatniki).
3. Podziel masę na dwie nierówne części, ok. 60% i 40%.
4. Do mniejszej części dodaj pastę pistacjową i sól, całość połącz mikserem.
4. Herbatniki rozłóż na papierze do pieczenia: poziomo, w 3 rzędach po 6 ciastek (warto zobaczyć film we wstępie).
5. Jasną masę bez pistacji ostrożnie rozprowadź po herbatnikach.
6. Na ser ułóż drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd pośrodku był ułożony pionowo.
7. Na herbatniki rozłóż drugą część masy serowej z pistacjami.
8. Na środku poukładaj w jednej linii maliny.
9. Złóż chatkę zaginając boki przy pomocy papieru, który jest pod spodem.
10. Papierem do pieczenia zabezpiecz boki oraz górę ciasta spinając klamerkami. Włóż do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
11. Na końcu polej chatkę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
12. Ozdób według uznania. My użyłyśmy płynnej pasty pistacjowej oraz posiekanych solonych pistacji.
Wygląda przepysznie :D
OdpowiedzUsuń