SERNIK A’LA MONTE (bez białego cukru i glutenu)
Serniczki górą! Uwielbiamy je za to, że można je zrobić na milion ciekawych i pysznych sposobów 😍 Dziś wersja z warstwą z dodatkiem orzechów laskowych. Pyszności, dla których warto odpalać piekarnik w te ciepłe dni 😁
Składniki (śr:18cm):
Spód
-100g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
-1 jajko
-30g miękkiego masła
-1 łyżka kakao
Spód
-100g mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
-1 jajko
-30g miękkiego masła
-1 łyżka kakao
-3 łyżki miodu/syropu klonowego
Sernik
-800g sera na serniki w wiaderku
-150g ksylitolu
-40g budyniu waniliowego/śmietankowego
-2 duże jajka
-3 pełne łyżki pasty z orzechów laskowych
-pełna łyżka kakao
-łyżeczka esencji waniliowej
Polewa
-70g deserowej czekolady (u nas bez cukru)
-3 łyżki pasty z orzechów laskowych
-garść orzechów laskowych
1. Mąkę z kakao wymieszaj wraz z jajkiem, miodem oraz masłem i wyłóż ją na spód tortownicy z papierem do pieczenia.
2. Ser, ksylitol, jajka oraz budyń zmiksuj razem. Podziel masę na dwie części.
3. Do pierwszej części masy dodaj wanilię. Do drugiej kakao oraz pastę z orzechów laskowych.
4. Na spód wylej kakaową część a na nią waniliową.
5. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 50 minut (brzegi mają być delikatnie zarumienione, środek może wydawać się nieco płynny). Sernik wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.
6. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj pastę z orzechów laskowych. Polej górę sernika i posyp orzechami laskowymi.
Sernik
-800g sera na serniki w wiaderku
-150g ksylitolu
-40g budyniu waniliowego/śmietankowego
-2 duże jajka
-3 pełne łyżki pasty z orzechów laskowych
-pełna łyżka kakao
-łyżeczka esencji waniliowej
Polewa
-70g deserowej czekolady (u nas bez cukru)
-3 łyżki pasty z orzechów laskowych
-garść orzechów laskowych
1. Mąkę z kakao wymieszaj wraz z jajkiem, miodem oraz masłem i wyłóż ją na spód tortownicy z papierem do pieczenia.
2. Ser, ksylitol, jajka oraz budyń zmiksuj razem. Podziel masę na dwie części.
3. Do pierwszej części masy dodaj wanilię. Do drugiej kakao oraz pastę z orzechów laskowych.
4. Na spód wylej kakaową część a na nią waniliową.
5. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 50 minut (brzegi mają być delikatnie zarumienione, środek może wydawać się nieco płynny). Sernik wystudzić a następnie schłodzić w lodówce.
6. Czekoladę na polewę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj pastę z orzechów laskowych. Polej górę sernika i posyp orzechami laskowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)