SERNIKOWE TARTALETKI ( bez glutenu)
Objedzeni po majówce? Mamy też nadzieję, że znajdziecie też miejsce na serniczka😃 Oby tak, bo te kruche ciasteczka z masłem orzechowym i delikatnym serkiem waniliowym są przepyszne 😋 Krótki film z przygotowania TUTAJ
Składniki (12 szt):
Kruche ciasto
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g syropu klonowego
- 30g ksylitolu
- 30g oleju/masła
- ¼ szkl. bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa
-400g jogurtu typu skyr waniliowego
-3 pełne łyżeczki żelatyny
-150ml gorącej wody lub mleka
Dodatkowo
-masło orzechowe dowolne ulubione
-owoce, czekolada i precle (np. bezglutenowe) do dekoracji
1. Syrop klonowy, jajko, ksylitol, bardzo ciepłą wodę i olej wymieszać razem.
2. Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać w jednej misce i wlać mokre składniki.
3. Całość zagnieść i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
4. Ciastem wylepiać foremki na babeczki. Można użyć foremek sylikonowych.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 20 minut do zarumienienia ciasta i wystudzić.
6. Skyr przełożyć do miski.
7. Żelatynę zalać gorącym mlekiem lub gorącą wodą i mieszać do jej rozpuszczenia.
8. Wlać rozpuszczoną żelatynę do skyra i całość dokładnie wymieszać. Miskę wstawić do lodówki.
9. W tym czasie na wystudzone spody nałożyć po łyżeczce kremu orzechowego.
10. Gdy masa serowa nie jest już ciepła i nieco gęstnieje wylewać ją na kruche ciastka z kremem orzechowym.
11. Całość wstawić do lodówki aż do momentu stężenia masy serowej.
12. Kilka kostek czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować nią oraz owocami i preclami górę mini tart.
Składniki (12 szt):
Kruche ciasto
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g syropu klonowego
- 30g ksylitolu
- 30g oleju/masła
- ¼ szkl. bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa sernikowa
-400g jogurtu typu skyr waniliowego
-3 pełne łyżeczki żelatyny
-150ml gorącej wody lub mleka
Dodatkowo
-masło orzechowe dowolne ulubione
-owoce, czekolada i precle (np. bezglutenowe) do dekoracji
1. Syrop klonowy, jajko, ksylitol, bardzo ciepłą wodę i olej wymieszać razem.
2. Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać w jednej misce i wlać mokre składniki.
3. Całość zagnieść i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
4. Ciastem wylepiać foremki na babeczki. Można użyć foremek sylikonowych.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok. 20 minut do zarumienienia ciasta i wystudzić.
6. Skyr przełożyć do miski.
7. Żelatynę zalać gorącym mlekiem lub gorącą wodą i mieszać do jej rozpuszczenia.
8. Wlać rozpuszczoną żelatynę do skyra i całość dokładnie wymieszać. Miskę wstawić do lodówki.
9. W tym czasie na wystudzone spody nałożyć po łyżeczce kremu orzechowego.
10. Gdy masa serowa nie jest już ciepła i nieco gęstnieje wylewać ją na kruche ciastka z kremem orzechowym.
11. Całość wstawić do lodówki aż do momentu stężenia masy serowej.
12. Kilka kostek czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Dekorować nią oraz owocami i preclami górę mini tart.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)