Serniko-szarlotka orzechowa (bez glutenu i białego cukru)
No to wjechał znów sernik, ale nie byle jaki!! W połączeniu z jabłkami uzyskałyśmy serniko-szarlotkę! Czyż to nie jest wspaniałe połączenie? Tutaj znajdziecie film z przygotowania 😍
Składniki (śr: 18cm) :
Spód
-100g ciasteczek (np. bez glutenu i cukru)
-pełna łyżka masła orzechowego
-łyżka mleka/wody
Sernik
-1 duże jajko (lub 2 malutkie jak u nas)
-2 kostki twarogu
-80g ksylitolu
-łyżka budyniu waniliowego
-łyżeczka esencji waniliowej
Jabłecznik na zimno
-500g frużeliny jabłkowej (lub „mus” z gotowanych jabłek z ksylitolem/cukrem)
-3 łyżeczki żelatyny
-100g gorącej wody
1. Ciastka zmiel na drobno.
2. Dodaj do ciastek masło orzechowe i odrobinę mleka aby uzyskać strukturę mokrego piasku.
3. „Wylep” spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Składniki na sernik zmiksuj blenderem na gładką masę.
5. Masę serową wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170’C na ok. 35 minut.
6. Sernik wystudź i najlepiej schłódź w lodówce.
7. Żelatynę zalej gorącą wodę i mieszaj do rozpuszczenia drobinek.
8. W tym czasie warto sernik wyciągnąć z formy i nałożyć obręcz, która nie zmienia smaku ciasta.
9. Żelatynę wymieszaj z frużeliną i wylej na górę sernika. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
10. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Spód
-100g ciasteczek (np. bez glutenu i cukru)
-pełna łyżka masła orzechowego
-łyżka mleka/wody
Sernik
-1 duże jajko (lub 2 malutkie jak u nas)
-2 kostki twarogu
-80g ksylitolu
-łyżka budyniu waniliowego
-łyżeczka esencji waniliowej
Jabłecznik na zimno
-500g frużeliny jabłkowej (lub „mus” z gotowanych jabłek z ksylitolem/cukrem)
-3 łyżeczki żelatyny
-100g gorącej wody
1. Ciastka zmiel na drobno.
2. Dodaj do ciastek masło orzechowe i odrobinę mleka aby uzyskać strukturę mokrego piasku.
3. „Wylep” spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Składniki na sernik zmiksuj blenderem na gładką masę.
5. Masę serową wylej na spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170’C na ok. 35 minut.
6. Sernik wystudź i najlepiej schłódź w lodówce.
7. Żelatynę zalej gorącą wodę i mieszaj do rozpuszczenia drobinek.
8. W tym czasie warto sernik wyciągnąć z formy i nałożyć obręcz, która nie zmienia smaku ciasta.
9. Żelatynę wymieszaj z frużeliną i wylej na górę sernika. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
10. Przed podaniem udekoruj według uznania.
Ile gramów ma taka pełna łyżka pasty orzechowej do spodu? :)
OdpowiedzUsuńod 30 do 40g :)
UsuńDziękuję!
UsuńIlu gramowe kostki twarogu potrzeba?
OdpowiedzUsuń250g
Usuń