SERNIK RAFFAELLO (przepis bez glutenu, bez cukru)

Łączmy się wszyscy wielbiciele serników i kokosu! Ten sernik podbije każde serce i żołądek swoją delikatnością i chrupiącym spodem. Chcesz zobaczyć film z przygotowania? Zapraszamy TUTAJ 😍



Składniki (20cm):
Spód
-60g płatków kukurydzianych (bez cukru)
-100g białej czekolady (bez cukru)
-70g pasty kokosowej

Masa serowa
-500g serka wiejskiego
-400g serka homogenizowanego
-120g ksylitolu
-mała łyżeczka esencji migdałowej
-7 łyżeczek żelatyny* + 1/3 szkl. gorącej wody
*sprawdź na opakowaniu swojej żelatyny ile dokładnie łyżeczek potrzeba na 1L

Dodatkowo
-30g pasty kokosowej + 50g białej czekolady + 3 łyżki oleju rzepakowego
-5 łyżek prażonych płatków migdałowych
-2 łyżki prażonych wiórków kokosowych

SPÓD
1. W kąpieli wodnej rozpuścić pastę kokosową oraz białą czekoladę.
2. Płatki kukurydziane rozdrobnić na mniejsze kawałki (zmiażdżyć np. wałkiem) i dolać do niech pastę oraz czekoladę.
3.Całość wsypać na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Porządnie docisnąć spód łyżką i wstawić do lodówki.

MASA SEROWA
1. Żelatynę zalać gorącą wodą i dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
2. Serek wiejski zmiksować z serkiem homogenizowanym, ksylitolem i esencją migdałową.
3. Kiedy żelatyna nieco przestygnie wlać ją do masy cały czas energicznie miksując aby nie zrobiły się grudki.
4. Masę wylać na spód i wstawić całość do lodówki na kilka godzin aby sernik całkowicie stężał.
5.Podprażyć osobno płatki migdałowe i wiórki kokosowe. 2 łyżki płatków posiekać na drobniejsze kawałki.
6. Na koniec rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę z pastą kokosową i olejem. Dodać wiórki kokosowe i posiekane migdały (jeśli całość jest za gęsta to dodaj więcej oleju).
Rozprowadzić polewę na górę sernika a boki udekorować resztą płatków migdałowych.
Krem na górze w lodówce mocno zastygnie, więc najlepiej dekorować go przed podaniem.



2 komentarze:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger