Tarta budyniowa na walentynki (bez glutenu, bez cukru)

Już za chwilę dzień miłości! A my kochamy słodkości 💘 więc nie mogło obyć się bez walentynkowego deseru. Nasza tarta jest owocowa i obłędnie kremowa. Nieważne czy zrobicie ją dla kogoś dla siebie samego, zawsze warto! Tutaj zobaczycie film z procesu przygotowywania. 



Składniki (18cm):

Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g syropu klonowego
- 30g ksylitolu
- 30g roślinnej alternatywy masła/masła/oleju
- 1/4 szkl. bardzo ciepłej wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem malinowy
-300ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa
-100ml wody
-40g budyniu malinowego lub truskawkowego
-100g ksylitolu
-100g roślinnej alternatywy masła/masła
-ok. łyżeczka liofilizowanego buraka (opcjonalnie)

Dodatkowo
-tabliczka białej czekolady np. bez cukru
-truskawki lub inne ulubione owoce i dodatki

KRUCHY SPÓD
1. Syrop klonowy, jajko, ksylitol, bardzo ciepłą wodę i roztopione masło/olej wymieszać razem.
2. Mąki z proszkiem do pieczenia wymieszać w jednej misce i wlać mokre składniki.
3. Całość zagnieść i wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód oraz boki.
5. Spód piec w nagrzanym piekarniku do 170’C ok 20 minut do zarumienienia boków ciasta.

KREM MALINOWY
6. Wyjąć z lodówki roślinną alternatywę masła/masło aby miał temperaturę pokojową i było plastyczne.
7. Ksylitol i mleko kokosowe zagotować w garnuszku.
8. Wodę i budyń wymieszać.
9. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, który wlać do mniejszego pojemnika i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się schłodził.
Gdy budyń całkowicie wystygnie (również wewnątrz!) można zacząć robić krem.
10. Masło rozkręcić w misce i po łyżce dodawać do niego budyń. Miksować do połączenia całości.
11. Na koniec dodać esencję proszek z buraka aby podkreślić kolor kremu (burak nie jest wyczuwalny).
12. Na upieczony spód wyłożyć krem i wyrównać górę, całość wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem zastygł.
13. Na koniec górę polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz ozdobić truskawkami i innymi ulubionymi ozdobami.



2 komentarze:

  1. Fantastyczny przepis, który pokazuje, że deser bez cukru i glutenu może być równie pyszny, co te tradycyjne! Ciekawi mnie, jak liofilizowany burak wpływa na smak i kolor kremu malinowego. To świetny przykład na to, że naturalne składniki mogą nie tylko wzbogacić wizualnie nasze dania, ale również dodać im unikalnego charakteru. Inspirujące jest, jak można eksperymentować z różnymi składnikami, aby stworzyć coś zdrowego i jednocześnie zachwycającego podniebienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za docenienie przepisu :) Burak liofilizowany w takiej ilości absolutnie nie wpływa na smak, tylko podkreśla kolor :)

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger