Sernik z makiem na kruchym spodzie z ciasteczek

Gdy nie możesz się zdecydować czy zjeść sernik, makowiec czy jabłecznik, zrób ciasto łącząc je wszystkie 😄 Przedstawiamy sernik z makiem i topem jabłkowym! Gorąco polecamy 💓
A tutaj znajdziecie krótki filmik poglądowy z przygotowywania 




Składniki (śr: 18-20cm):

Spód
-150g ciastek (u nas bez cukru)
-pełna łyżka oleju kokosowego lub masła

Sernik
-800g gęstego sera na sernik
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-150g ksylitolu
-50g mielonego maku + 100ml mleka

Dodatkowo
-frużelina (u nas jabłko z cynamonem w czekoladzie)
-60g deserowej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego

SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy/masło.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno (i można nieco boki) wyłożyć zmielonymi ciastkami.

SERNIK
3. Mak gotować w mleku aż do wchłonięcia płynu i zagęszczenia. Masę makową ostudzić.
4. Ser, ksylitol, jajka, budyń zmiksować aby dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać masę makową.
5. Masę wlać na przygotowany spód.
6. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C przez 50-55 minut. Boki mają być zarumienione/przypieczone a środek może wydawać się jeszcze nieco płynny. Sernik wystudzić, następnie chłodzić w lodówce kilka godzin.

DODATKI
7. Frużeliną posmarować górę schłodzonego sernika.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz olejem i wylać ją na górę frużeliny, całość ozdobić według uznania i umieścić w lodówce na kilkanaście minut.
9. Na koniec wyjąć sernik odcinając boki ostrym nożem od formy.



3 komentarze:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger