Sernik z makiem na kruchym spodzie z ciasteczek
Gdy nie możesz się zdecydować czy zjeść sernik, makowiec czy jabłecznik, zrób ciasto łącząc je wszystkie 😄 Przedstawiamy sernik z makiem i topem jabłkowym! Gorąco polecamy 💓
A tutaj znajdziecie krótki filmik poglądowy z przygotowywania
Składniki (śr: 18-20cm):
Spód
-150g ciastek (u nas bez cukru)
-pełna łyżka oleju kokosowego lub masła
Sernik
-800g gęstego sera na sernik
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-150g ksylitolu
-50g mielonego maku + 100ml mleka
Dodatkowo
-frużelina (u nas jabłko z cynamonem w czekoladzie)
-60g deserowej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy/masło.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno (i można nieco boki) wyłożyć zmielonymi ciastkami.
SERNIK
3. Mak gotować w mleku aż do wchłonięcia płynu i zagęszczenia. Masę makową ostudzić.
4. Ser, ksylitol, jajka, budyń zmiksować aby dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać masę makową.
5. Masę wlać na przygotowany spód.
6. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C przez 50-55 minut. Boki mają być zarumienione/przypieczone a środek może wydawać się jeszcze nieco płynny. Sernik wystudzić, następnie chłodzić w lodówce kilka godzin.
DODATKI
7. Frużeliną posmarować górę schłodzonego sernika.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz olejem i wylać ją na górę frużeliny, całość ozdobić według uznania i umieścić w lodówce na kilkanaście minut.
9. Na koniec wyjąć sernik odcinając boki ostrym nożem od formy.
Składniki (śr: 18-20cm):
Spód
-150g ciastek (u nas bez cukru)
-pełna łyżka oleju kokosowego lub masła
Sernik
-800g gęstego sera na sernik
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-150g ksylitolu
-50g mielonego maku + 100ml mleka
Dodatkowo
-frużelina (u nas jabłko z cynamonem w czekoladzie)
-60g deserowej czekolady + 2 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy/masło.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno (i można nieco boki) wyłożyć zmielonymi ciastkami.
SERNIK
3. Mak gotować w mleku aż do wchłonięcia płynu i zagęszczenia. Masę makową ostudzić.
4. Ser, ksylitol, jajka, budyń zmiksować aby dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać masę makową.
5. Masę wlać na przygotowany spód.
6. Sernik piec w nagrzanym piekarniku do 170’C przez 50-55 minut. Boki mają być zarumienione/przypieczone a środek może wydawać się jeszcze nieco płynny. Sernik wystudzić, następnie chłodzić w lodówce kilka godzin.
DODATKI
7. Frużeliną posmarować górę schłodzonego sernika.
8. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz olejem i wylać ją na górę frużeliny, całość ozdobić według uznania i umieścić w lodówce na kilkanaście minut.
9. Na koniec wyjąć sernik odcinając boki ostrym nożem od formy.
Ale smakowicie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWszystko co najlepszego na święta :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy bardzo i Tobie również życzymy wszystkiego co najlepsze <3
Usuń