Ciasto z kremem makowo-migdałowym (wegański, bez cukru)
W święta lubimy dobrze nam znane ciasta odtwarzać w zdrowszej formie, często wegańskiej czy też z ograniczoną ilością cukru. Takim przepisem jest tort makowy naszej babci, który w naszej alternatywie jest 100% wegański. Pierwszy raz pracowałyśmy z wegańską alternatywą masła i wyszło całkiem zacnie :)
Składniki (śr: 18cm):
-100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-170ml mleka kokosowego (minimum 82% miąższu z kokosa)
-25g gorzkiego kakao
-100g ksylitolu
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki octu
Krem makowo-migdałowy
-300ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa
-100ml wody
-40g budyniu waniliowego
-100g ksylitolu
-3 łyżki mielonego maku
-100g roślinnej alternatywa masła
-łyżeczka esencji migdałowej
Dodatkowo
-migdały w płatkach
-amaretto/ poncz (łyżka kakao, łyżka ksylitolu, ok. 100ml gorącej wody)
1. Mąkę przesiać przez sito do miski, dodać kakao, proszek do pieczenia i wymieszać razem.
2. Ciepłe mleko kokosowe wymieszać z ksylitolem, dodać sodę zalaną octem.
3. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
4. Ciasto przelać do formy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok. 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest dopieczone i je wystudzić.
6. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę ciasta.
7. Ciasto można nasączyć amaretto lub kakaowym ponczem.
Krem makowo-migdałowy
8. Wyjąć z lodówki "masło" aby miało temperaturę pokojową i było plastyczne.
8. Ksylitol i mleko kokosowe oraz mak zagotować w garnuszku (gdy zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i na średnim ogniu gotować jeszcze 8 minut).
9. Wodę i budyń wymieszać.
10. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, który wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się schłodził.
Gdy budyń całkowicie wystygnie (również wewnątrz!) można zacząć robić krem.
11. Wegański odpowiednik masła rozkręcić w misce i po łyżce dodawać do niego budyń. Miksować do połączenia całości.
12. Na koniec dodać esencję migdałową.
13. Na przygotowane ciasto w rancie cukierniczym (lub w formie) wyłożyć krem i wyrównać górę, całość wstawić do lodówki na kilka godzin aby krem zastygł.
14. Na koniec uprażyć migdały i posypać górę ciasta.
Nie dość, że zdrowy, to jeszcze jak on się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Ciekawym pomysłem może być dodanie kilku kropli ekstraktu waniliowego do ciasta, co podkreśliłoby głębię smaku makowo-migdałowego kremu.
OdpowiedzUsuńNa pewno też byłoby pysznie ;) Dziękujemy <3
Usuń