Sernik dyniowy z pomarańczą na korzennym spodzie (bez glutenu i cukru białego)
W okresie przedświątecznym nie może zabraknąć sernika a w naszym przypadku DYNIOWEGO! Dlaczego? Bo go wprost uwielbiamy i jest to nasz najlepszy sernik na równi z klasycznym (BEZ rodzynków) 😎 Tym razem w takiej pomarańczowej odsłonie z korzenną nutą 😍 Tutaj możecie zobaczyć jego strukturę oraz nieco proces tworzenia
Składniki (śr: 20cm):
Spód
-150g ciastek (np. bez cukru i glutenu)
-pełna łyżka oleju kokosowego
Sernik dyniowy
-600g sera mielonego na serniki
-350g pieczonej dyni Hokkaido
-40g budyniu waniliowego (proszku)
-120g ksylitolu
-2 jajka
-kilka kropel esencji pomarańczowej lub otarta skórka z 2 pomarańczy
Krem
-250g mascarpone
-150g jogurtu typu skyr
-ksylitol
Dodatkowo
-kilka plastrów pomarańczy
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciastkami.
3. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK DYNIOWY
4. Ser, ksylitol, jajka, budyń, esencję lub otartą skórkę pomarańczową i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę.
5. Masę wlać na przygotowany spód.
6. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
7. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
7. Kolejnego dnia mascarpone i skyr miksować z dowolną ilością ksylitolu do uzyskania gładkiego kremu. Kryształy ksylitolu potrzebują kilkanaście minut aby się rozpuścić.
8. Sernik odciąć ostrym nożem od brzegów blachy, na górę wyłożyć gęsty krem i zdjąć obręcz.
9. Udekorować całość np. kawałkami pomarańczy.
Spód
-150g ciastek (np. bez cukru i glutenu)
-pełna łyżka oleju kokosowego
Sernik dyniowy
-600g sera mielonego na serniki
-350g pieczonej dyni Hokkaido
-40g budyniu waniliowego (proszku)
-120g ksylitolu
-2 jajka
-kilka kropel esencji pomarańczowej lub otarta skórka z 2 pomarańczy
Krem
-250g mascarpone
-150g jogurtu typu skyr
-ksylitol
Dodatkowo
-kilka plastrów pomarańczy
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciastkami.
3. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK DYNIOWY
4. Ser, ksylitol, jajka, budyń, esencję lub otartą skórkę pomarańczową i pieczoną dynie zblendować razem na gładką masę.
5. Masę wlać na przygotowany spód.
6. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała wysokości foli aluminiowej.
7. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
7. Kolejnego dnia mascarpone i skyr miksować z dowolną ilością ksylitolu do uzyskania gładkiego kremu. Kryształy ksylitolu potrzebują kilkanaście minut aby się rozpuścić.
8. Sernik odciąć ostrym nożem od brzegów blachy, na górę wyłożyć gęsty krem i zdjąć obręcz.
9. Udekorować całość np. kawałkami pomarańczy.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Wasze wypieki zawsze wyglądają idealnie :) Kocham serniki <3
OdpowiedzUsuńOd samego opisu ślinka cieknie - muszę spróbować!
OdpowiedzUsuń