SERNIK TOFFIFEE (przepis bez glutenu)

Kolejny dzień, kolejny szałowy sernik 😄 Oczywiście inspirowany znanymi słodyczami! Orzechowy serniczek z karmelowym spodem i czekoladową polewą. Musicie spróbować 😍
Strukturę serniczka możecie podpatrzeć tutaj 


Składniki (śr: 18-20cm):

Spód
-30g poppingu z kaszy jaglanej
-20g płatków kukurydzianych
-100g cukru kokosowego
-30g oleju kokosowego
-70g mleka kokosowego (82% kokosa)
-łyżka masła orzechowego z fistaszków
-sól

Sernik
-500g jogurtu typu skyr
-250g serka typu włoskiego
-150g masła z orzechów laskowych
-6-7łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
-100g ksylitolu
-2 łyżki kakao
-1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo
-pół tabliczki deserowej czekolady bez cukru + 2 łyżki oleju rzepakowego
-orzechy laskowe do ozdoby

SPÓD
1. Cukier kokosowy, olej kokosowy, 1/4 łyżeczki soli i mleko gotować w małym garnuszku na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody. U nas ok 20 minut.
2. Gdy karmel nieco się ostudzi i zgęstnieje, dodać mało orzechowe.
3. Karmel wymieszać z poppingiem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
4. Zwartą masą wylepić spód tortownicy.

SERNIK
5. Jogurt, serek włoski, ksylitol, pastę laskową, sól i kakao zblendować na gładką masę.
6. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
7. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy serowej. Całość znów zblendować i szybko wylać na gotowy spód.
8. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
9. Na koniec górę udekorować rozpuszczoną czekoladą oraz orzechami.



1 komentarz:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger