Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Muffinki duszki (wegańskie, bez białego cukru)
Booooooo! Czujecie już klimat zbliżającego się Halloween? Ze wszystkich stron atakują nas ciekawe pomysły na upiorne przysmaki. Według nas nie ważne czy obchodzisz ten amerykański zwyczaj czy nie. W każdej chwili można przygotować sobie lub dzieciom urocze np. muffinki w kształcie duszków 😍👻 Tutaj zapraszamy na film instruktarzowy!
Składniki:
-250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-50g gorzkiego kakao
-40g oleju rzepakowego
-200g ksylitolu
-1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki octu
-250-300ml mleka kokosowego (może być wersja light lub tłusta 82% kokosa)
-stała część z puszki mleczka kokosowego* (minimum 82% kokosa) + ksylitol
-kilka kostek czekolady
*puszkę mleka kokosowego umieść na 48h w lodówce
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito do miski.
2. Sodę zalać octem.
3. Olej, ksylitol, sodę z octem i mleko kokosowe wymieszać razem do rozpuszczenia ksylitolu.
4. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
5. Ciasto przelać do papilotek umieszczonych w metalowej formie do babeczek.
6. Za pomocą kulek z foli aluminiowej uformuj kształt babeczek jak na filmie (z czterech stron babeczek umieścić kulki nie większe niż orzech laskowy).
7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest dopieczone.
8. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę babeczek.
9. Stałą część mleka kokosowego miksować wraz z ksylitolem według indywidualnych preferencji do uzyskania gładkiej, kremowej masy kokosowej.
10. Kremem pokryć babeczki jak na filmie a rozpuszczoną czekoladą za pomocą drewnianego patyczka wykonać buźki.
Składniki:
-250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-50g gorzkiego kakao
-40g oleju rzepakowego
-200g ksylitolu
-1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-1/2 łyżeczki sody + 2 łyżki octu
-250-300ml mleka kokosowego (może być wersja light lub tłusta 82% kokosa)
-stała część z puszki mleczka kokosowego* (minimum 82% kokosa) + ksylitol
-kilka kostek czekolady
*puszkę mleka kokosowego umieść na 48h w lodówce
1. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia wymieszać razem i przesiać przez sito do miski.
2. Sodę zalać octem.
3. Olej, ksylitol, sodę z octem i mleko kokosowe wymieszać razem do rozpuszczenia ksylitolu.
4. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
5. Ciasto przelać do papilotek umieszczonych w metalowej formie do babeczek.
6. Za pomocą kulek z foli aluminiowej uformuj kształt babeczek jak na filmie (z czterech stron babeczek umieścić kulki nie większe niż orzech laskowy).
7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 20 minut. Należy sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku jest dopieczone.
8. Po wystudzeniu ściąć wyrośniętą górę babeczek.
9. Stałą część mleka kokosowego miksować wraz z ksylitolem według indywidualnych preferencji do uzyskania gładkiej, kremowej masy kokosowej.
10. Kremem pokryć babeczki jak na filmie a rozpuszczoną czekoladą za pomocą drewnianego patyczka wykonać buźki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)