Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
KRUCHE CIASTO z budyniem i ciasteczkami (bez glutenu, bez cukru, bez laktozy, wegański)
Połączenie kruchego ciasta z waniliowym budyniem oraz kwaśnymi owocami to zestaw wręcz idealny. Dodatkowo całość jest bez białego cukru, bez glutenu i całkowicie wegańskie! Warto spróbować dość prostego przepisu, który spełni te wszystkie wymagania, a do tego na pewno wam zasmakuje 😊
Składniki (śr: 20cm)
Kruche ciasto
-70g skrobi ziemniaczanej
-30g mąki kokosowej
-80g mąki owsianej (lub mielonych płatków)
-80g mąki ryżowej
-70g mąki kukurydzianej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-50g ksylitolu
-100g oleju rzepakowego
-180g mleka roślinnego lub wody
Masa budyniowa
-500ml mleka kokosowego
-opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
-1 płaska łyżeczka agaru
-4 łyżki ksylitolu
-maliny (ok.130g)
Kruche ciasto
-70g skrobi ziemniaczanej
-30g mąki kokosowej
-80g mąki owsianej (lub mielonych płatków)
-80g mąki ryżowej
-70g mąki kukurydzianej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-50g ksylitolu
-100g oleju rzepakowego
-180g mleka roślinnego lub wody
Masa budyniowa
-500ml mleka kokosowego
-opakowanie budyniu z prawdziwą wanilią
-1 płaska łyżeczka agaru
-4 łyżki ksylitolu
-maliny (ok.130g)
Dodatkowo
-ulubione ciasteczka
-maliny do ozdoby
KRUCHE CIASTO
1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać je z mąką ryżową, kukurydzianą, skrobią oraz kokosową.
2. Ksylitol, mleko roślinne oraz olej rzepakowy zagrzać w garnuszku. Składniki mają być bardzo ciepłe ale nie gorące.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi i odczekać kilka minut do przestudzenia ciasta.
4. Kruchym ciastem wylepić spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenoa. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały zbyt mocno w tych miejscach. Nakłóć je również widelcem.
5. Spód piec w 170’C ok 30 minut do zarumienia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę miękkie, po wystudzeniu stwardnieje.
MASA BUDYNIOWA
6. Do garnuszka wlać ok. 400ml mleka kokosowego, dodać agar oraz ksylitol i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim gazie.
7. W tym czasie w 100ml mleka kokosowego rozrobić budyń po czym wlać całość do garnuszka kiedy jego zawartość się zagotuje. Gotować na małym gazie aż zrobi się gesty budyń.
8. Na przestudzony kruchy spód wyłożyć maliny i zalać je masą budyniową. Na górze ułożyć ciasteczka.
9. Schłodzić całość w lodówce (przez kilka godzin).
KRUCHE CIASTO
1. Płatki zmielić na mąkę i wymieszać je z mąką ryżową, kukurydzianą, skrobią oraz kokosową.
2. Ksylitol, mleko roślinne oraz olej rzepakowy zagrzać w garnuszku. Składniki mają być bardzo ciepłe ale nie gorące.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi i odczekać kilka minut do przestudzenia ciasta.
4. Kruchym ciastem wylepić spód oraz boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenoa. Dokładnie łączyć kawałki ciasta ze sobą aby nie pękały zbyt mocno w tych miejscach. Nakłóć je również widelcem.
5. Spód piec w 170’C ok 30 minut do zarumienia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę miękkie, po wystudzeniu stwardnieje.
MASA BUDYNIOWA
6. Do garnuszka wlać ok. 400ml mleka kokosowego, dodać agar oraz ksylitol i dokładnie wymieszać. Gotować na średnim gazie.
7. W tym czasie w 100ml mleka kokosowego rozrobić budyń po czym wlać całość do garnuszka kiedy jego zawartość się zagotuje. Gotować na małym gazie aż zrobi się gesty budyń.
8. Na przestudzony kruchy spód wyłożyć maliny i zalać je masą budyniową. Na górze ułożyć ciasteczka.
9. Schłodzić całość w lodówce (przez kilka godzin).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)