CZOKO-ROLLSY czyli zawijane bułeczki bez drożdży
Zrobiłyśmy pyszne rollsy ale bez użycia drożdży! Ostatnio dostałyśmy pytanie czy zawijane bułeczki znane nam jako cynamon rolls można zrobić bez udziału świeżych oraz suchych drożdży, więc postanowiłyśmy pokombinować 😀 Nadzienie można zmieniać raczej dowolnie. Następnym razem zrobimy z niego np. rogaliki i dodamy może trochę oleju, więc damy znać jak wyjdą 😉 Tutaj możecie zobaczyć krótki filmik z procesu przygotowywania.
Składniki:
- 250g serka typu włoskiego
- 350g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 150g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- słoik kremu czekoladowego (mu użyłyśmy połączenia czekolady z frużeliną z mango)
1. Ser zbledować na gładką masę wraz z jajkami, ksylitolem, sodą i solą.
2. Do masy serowej dodać mąkę i całość dobrze wymieszać oraz zagnieść.
3. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować wybranym kremem lub dżemem czy innym smarowidłem.
5. Każdy kwadrat z ciasta podzielić na paski, które zwinąć w ślimaki.
7. Ślimaczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach w wybranej formie (u nas tortownica ok 20cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia)
i piec w 180’C do zarumienienia (u nas w małym piekarniku ok 25-30 minut).
- 350g mąki orkiszowej jasnej
- 2 jajka
- 150g ksylitolu
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki soli
- słoik kremu czekoladowego (mu użyłyśmy połączenia czekolady z frużeliną z mango)
1. Ser zbledować na gładką masę wraz z jajkami, ksylitolem, sodą i solą.
2. Do masy serowej dodać mąkę i całość dobrze wymieszać oraz zagnieść.
3. Ciasto podzielić na pół i każdą część rozwałkować na blacie tworząc „kwadrat”, podsypując ciasto mąką.
4. Rozwałkowane ciasto posmarować wybranym kremem lub dżemem czy innym smarowidłem.
5. Każdy kwadrat z ciasta podzielić na paski, które zwinąć w ślimaki.
7. Ślimaczki ułożyć obok siebie w niewielkich odstępach w wybranej formie (u nas tortownica ok 20cm średnicy wyłożona papierem do pieczenia)
i piec w 180’C do zarumienienia (u nas w małym piekarniku ok 25-30 minut).
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPytanie może wydać się dziwne, ale o jaki konkretnie serek włoski chodzi? Ricotta? Mascarpone? Inny?
OdpowiedzUsuńkonkretnie to jest to właśnie ser typu włoskiego do kupienia w Biedronce, Aldi, Carrefour i Lidlu ;) występuje pod różnymi nazwami w zależności od sklepów - capri, capresi, capreggio. Taki okrągły w foli ;) Można wpisać sobie w google "serek typu włoskiego" i wyjdą różne propozycje ;) Polecamy bo jest naprawdę bardzo dobry i super pasuje do wytrawnych dań jak i do wypieków ;)
UsuńAaa, capri, wszystko jasne. Dzięki za odpowiedź!
Usuń