Bez cukru
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Przepis na CIASTO CZEKOLADOWE z wiśniami i % (przepis wegański)
Lubicie ciasta z alkoholem?🍸 😃 My dostałyśmy od mamy wiśnie w spirytusie i trzeba było je wykorzystać 😜 ale oczywiście Wy możecie ten procentowy akcent pominąć 😁 TUTAJ możecie zobaczyć krótki film z przygotowania
Składniki (18cm):
Biszkopt
-100g mąki orkiszowej tortowej
-50g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-90g wody gazowanej
-30g oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu
Krem
-śmietanka powstała z całej puszki tłustego mleka kokosowego
-tabliczka czekolady My Raw Joy
-wiśnie w alkoholu
Dekoracja
-ok. 100g śmietanki kokosowej + 1-2 łyżki mąki kokosowej + 2-3 łyżki ksylitolu
-ulubione owoce i orzechy
BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć trzepaczką aby nie było grudek.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 20-25 minut.
6. Ciasto wystudzić.
KREM i DEKORACJE
7. Śmietankę powstałą z mleka kokosowego przełożyć do naczynia i ocieplić np. nad parą wodną.
8. W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady.
9. Połączyć płynną śmietankę z płynną czekoladą.
10. Ciasto ponakłuwać widelcem i nasączyć alkoholem z wiśni.
11. Na górę wyłożyć również wiśnie.
12. Całość zalać śmietanką z czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia śmietankę połączyć z mąką kokosową oraz ksylitolem i gęstym kremem udekorować górę ciasta.
14. Na koniec całość przystroić owocami lub innymi dodatkami.
Składniki (18cm):
Biszkopt
-100g mąki orkiszowej tortowej
-50g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-90g wody gazowanej
-30g oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu
Krem
-śmietanka powstała z całej puszki tłustego mleka kokosowego
-tabliczka czekolady My Raw Joy
-wiśnie w alkoholu
Dekoracja
-ok. 100g śmietanki kokosowej + 1-2 łyżki mąki kokosowej + 2-3 łyżki ksylitolu
-ulubione owoce i orzechy
BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć trzepaczką aby nie było grudek.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 20-25 minut.
6. Ciasto wystudzić.
KREM i DEKORACJE
7. Śmietankę powstałą z mleka kokosowego przełożyć do naczynia i ocieplić np. nad parą wodną.
8. W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady.
9. Połączyć płynną śmietankę z płynną czekoladą.
10. Ciasto ponakłuwać widelcem i nasączyć alkoholem z wiśni.
11. Na górę wyłożyć również wiśnie.
12. Całość zalać śmietanką z czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia śmietankę połączyć z mąką kokosową oraz ksylitolem i gęstym kremem udekorować górę ciasta.
14. Na koniec całość przystroić owocami lub innymi dodatkami.
Na na święta zawsze robiłam pączki nadziewane takimi procentowymi wiśniami, a polewę do pączków robiłam z czekolady z wódką :) Takie smaki lubię :)))
OdpowiedzUsuńOoo takich pączków z % to jeszcze nigdy nie jadłyśmy :D
Usuń