Przepis na CIASTO CZEKOLADOWE z wiśniami i % (przepis wegański)

Lubicie ciasta z alkoholem?🍸 😃 My dostałyśmy od mamy wiśnie w spirytusie i trzeba było je wykorzystać 😜 ale oczywiście Wy możecie ten procentowy akcent pominąć 😁 TUTAJ możecie zobaczyć krótki film z przygotowania



Składniki (18cm):

Biszkopt
-100g mąki orkiszowej tortowej
-50g ksylitolu
-10g gorzkiego kakao
-90g wody gazowanej
-30g oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki sody + spora łyżka octu

Krem
-śmietanka powstała z całej puszki tłustego mleka kokosowego
-tabliczka czekolady My Raw Joy
-wiśnie w alkoholu

Dekoracja
-ok. 100g śmietanki kokosowej + 1-2 łyżki mąki kokosowej + 2-3 łyżki ksylitolu
-ulubione owoce i orzechy

BISZKOPT
1. Mąkę, ksylitol, kakao wymieszać razem.
2. Sodę zalać octem.
3. Do suchych składników, wodę gazowaną, olej oraz sodę z octem. Połączyć trzepaczką aby nie było grudek.
4. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 20-25 minut.
6. Ciasto wystudzić.

KREM i DEKORACJE
7. Śmietankę powstałą z mleka kokosowego przełożyć do naczynia i ocieplić np. nad parą wodną.
8. W kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady.
9. Połączyć płynną śmietankę z płynną czekoladą.
10. Ciasto ponakłuwać widelcem i nasączyć alkoholem z wiśni.
11. Na górę wyłożyć również wiśnie.
12. Całość zalać śmietanką z czekoladą i wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia śmietankę połączyć z mąką kokosową oraz ksylitolem i gęstym kremem udekorować górę ciasta.
14. Na koniec całość przystroić owocami lub innymi dodatkami.



2 komentarze:

  1. Na na święta zawsze robiłam pączki nadziewane takimi procentowymi wiśniami, a polewę do pączków robiłam z czekolady z wódką :) Takie smaki lubię :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo takich pączków z % to jeszcze nigdy nie jadłyśmy :D

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger