Truskawkowiec
Nie mogło zabraknąć tutaj ciasta truskawkowego, tym bardziej, że to już ostatnie podrygi tych owoców w sezonie 😔 Spokojnie jednak można użyć mrożonek, jeśli ktoś zrobił ich zapas lub wymienić na inne ulubione owoce 😊 Tutaj możecie zobaczyć szybką wizualizacje przygotowania tego warstwowego ciacha 😍
Składniki (19x19cm):
Biszkopt
-2 duże jajka
-3 płaskie łyżki skrobi
-3 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki ksylitolu
-szczypta soli
Galaretka truskawkowa
-600ml musu z truskawek
-ksylitol (w dowolnej ilości, zależy od rodzaju truskawek)
-5 łyżeczek żelatyny
-ok. 100ml wrzątku
Krem
-250g serka typu włoskiego
-300g serka homogenizowanego
-ok 6 łyżek ksylitolu
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
-4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder + 1-2 łyżki mleka
-herbatniki mogą być np. bez glutenu i cukru (Belvita)
-1 łyżka ksylitolu + ok. 2 łyżki soku z cytryny + ok. 100ml gorącej wody (do nasączenia biszkoptu)
BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
4. Mąkę i skrobie wymieszać.
5. Przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki.
7. Wylać masę do formy.
8. Piec przez ok.20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka).
9. Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cytryną i ksylitolem.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
10. Zmiksowane truskawki wymieszać z ksylitolem.
11. Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia drobinek.
12. Rozpuszczoną żelatynę wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
Galaretkę można wstawić do lodówki aby się schłodziła i w tym czasie wykonać krem.
KREM
13. Serki zmiksować na gładko z ksylitolem.
14. Na koniec dodać mąkę kokosową i wymieszać.
15. Cienką warstwę kremu rozprowadzić po nasączonym biszkopcie (szczelnie aby w biszkopt nie wsiąkała galaretka).
16. Następnie wylać galaretkę i wstawić do lodówki.
17. Gdy galaretka zastygnie, na górę wyłożyć resztę kremu.
18. Następnie herbatniki ułożyć na górze ciasta. Całość owinąć szczelnie workiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
19. Następnego dnia wymieszać puder z mlekiem na gęsty lukier i polać górę.
Składniki (19x19cm):
Biszkopt
-2 duże jajka
-3 płaskie łyżki skrobi
-3 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki ksylitolu
-szczypta soli
Galaretka truskawkowa
-600ml musu z truskawek
-ksylitol (w dowolnej ilości, zależy od rodzaju truskawek)
-5 łyżeczek żelatyny
-ok. 100ml wrzątku
Krem
-250g serka typu włoskiego
-300g serka homogenizowanego
-ok 6 łyżek ksylitolu
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
Dodatkowo
-4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder + 1-2 łyżki mleka
-herbatniki mogą być np. bez glutenu i cukru (Belvita)
-1 łyżka ksylitolu + ok. 2 łyżki soku z cytryny + ok. 100ml gorącej wody (do nasączenia biszkoptu)
BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku.
4. Mąkę i skrobie wymieszać.
5. Przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki.
7. Wylać masę do formy.
8. Piec przez ok.20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka).
9. Ostudzony biszkopt nasączyć wodą z cytryną i ksylitolem.
GALARETKA TRUSKAWKOWA
10. Zmiksowane truskawki wymieszać z ksylitolem.
11. Żelatynę zalać wrzątkiem i mieszać do rozpuszczenia drobinek.
12. Rozpuszczoną żelatynę wlać do truskawek i dokładnie wymieszać.
Galaretkę można wstawić do lodówki aby się schłodziła i w tym czasie wykonać krem.
KREM
13. Serki zmiksować na gładko z ksylitolem.
14. Na koniec dodać mąkę kokosową i wymieszać.
15. Cienką warstwę kremu rozprowadzić po nasączonym biszkopcie (szczelnie aby w biszkopt nie wsiąkała galaretka).
16. Następnie wylać galaretkę i wstawić do lodówki.
17. Gdy galaretka zastygnie, na górę wyłożyć resztę kremu.
18. Następnie herbatniki ułożyć na górze ciasta. Całość owinąć szczelnie workiem i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
19. Następnego dnia wymieszać puder z mlekiem na gęsty lukier i polać górę.
Jak zawsze wygląda niczym z najlepszej cukierni :) Tyle, że wychodzi zdrowiej ;)
OdpowiedzUsuń