Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Czekoladowa TARTA Z MUSEM CZEKOLADOWYM (przepis wegański i bez glutenu)
Czekoladowy szał! Mocno czekoladowa tarta wjechała na salony 😉 A do tego bez glutenu i wegańska! Szalone i pyszne połączenie. Tutaj możecie zobaczyć jak cudownie delikatną i piankową ma konsystencję mus znajdujący się we wnętrzu 😍
Składniki (śr: 19 cm):
Kruchy spód
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki kokosowej
- 50g mąki owsianej (lub zmielonych pł. owsianych)
- 370ml mleka roślinnego
- 30g oleju kokosowego
- 150g masła orzechowego
- 130g syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mielonego lnu
-szczypta soli
Mus czekoladowy
- 140g aquafaby (woda po ciecierzycy)*
- 150g czekolady (u nas surowa My Raw Joy)
- 50g oleju kokosowego
- 40g ksylitolu
- łyżka kakao
* najlepiej ubija się aquafaba po cieciorce w słoiku z Lidla
Dodatkowo
- 50g czekolady (u nas surowa My Raw Joy) + 3 łyżki oleju rzepakowego
-ulubione owoce
KRUCHY SPÓD
1. Mąki, kakao i sól wymieszać razem w misce.
2. W ciepłym mleku roślinnym rozpuścić syrop, olej, masło orzechowe i len.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ciasto ma być dość lepkie i luźne, więc trzeba wstawić je do lodówki na kilkanaście minut.
4. Schłodzonym i zwartym ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Piec w 180’C ok. 20 minut. Ciasto ma by delikatnie zarumienione ale nie za bardzo spieczone, ponieważ jeszcze nieco stwardnieje po wystudzeniu.
MUS CZEKOLADOWY
6. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z olejem kokosowym oraz kakao i ksylitolem.
7. Ubić aquafabę na dość sztywną pianę i partiami wlewać rozpuszczoną czekoladę (ma być w temp. pokojowej, nie wlewać gorącej) mieszając delikatnie szpatułką.
8. Mus czekoladowy wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.
9. Kiedy mus zastygnie, polać górę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i ozdobić owocami.
Kruchy spód
- 100g mąki gryczanej
- 100g mąki kokosowej
- 50g mąki owsianej (lub zmielonych pł. owsianych)
- 370ml mleka roślinnego
- 30g oleju kokosowego
- 150g masła orzechowego
- 130g syropu klonowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mielonego lnu
-szczypta soli
Mus czekoladowy
- 140g aquafaby (woda po ciecierzycy)*
- 150g czekolady (u nas surowa My Raw Joy)
- 50g oleju kokosowego
- 40g ksylitolu
- łyżka kakao
* najlepiej ubija się aquafaba po cieciorce w słoiku z Lidla
Dodatkowo
- 50g czekolady (u nas surowa My Raw Joy) + 3 łyżki oleju rzepakowego
-ulubione owoce
KRUCHY SPÓD
1. Mąki, kakao i sól wymieszać razem w misce.
2. W ciepłym mleku roślinnym rozpuścić syrop, olej, masło orzechowe i len.
3. Mokre składniki połączyć z suchymi. Ciasto ma być dość lepkie i luźne, więc trzeba wstawić je do lodówki na kilkanaście minut.
4. Schłodzonym i zwartym ciastem wylepiać dno oraz boki tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
5. Piec w 180’C ok. 20 minut. Ciasto ma by delikatnie zarumienione ale nie za bardzo spieczone, ponieważ jeszcze nieco stwardnieje po wystudzeniu.
MUS CZEKOLADOWY
6. Rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę wraz z olejem kokosowym oraz kakao i ksylitolem.
7. Ubić aquafabę na dość sztywną pianę i partiami wlewać rozpuszczoną czekoladę (ma być w temp. pokojowej, nie wlewać gorącej) mieszając delikatnie szpatułką.
8. Mus czekoladowy wylać na wystudzony spód i wstawić do lodówki na kilka godzin.
9. Kiedy mus zastygnie, polać górę rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z olejem i ozdobić owocami.
Dla takiej wielbicielki czekolady jak ja idealna opcja :D
OdpowiedzUsuńAle pychotka! A właśnie chodzi za mną coś czekoladowego!
OdpowiedzUsuń