Ciasto z rabarbarem i kruszonką (przepis bez glutenu i białego cukru)
Lubicie rabarbar? Z jakim wypiekiem/deserem kojarzy Wam się najbardziej? 😃 Nam z ciastem drożdżowym jakie jadłyśmy za dzieciaka 😋
Nasza wersja to jednak oszukane drożdżowe, bo jest to ciasto z rabarbarem na bazie białej czekolady 😁 ale prezentuje się jak rasowy placek drożdżowy, prawda? 👊 TUTAJ możecie zobaczyć film z przygotowania.
Składniki (śr: 16cm):
-3 jajka
-100g ksylitolu
-100g białej/karmelowej czekolady (np. bez cukru)
-110g mąk (40g ryżowej, 40g kukurydzianej, 30g kokosowej)
-100g oleju rzepakowego
-pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka gałązek rabarbaru lub inne owoce np truskawki
Kruszonka
-30g oleju kokosowego (miękkiego)
-4 łyżki ksylitolu
-10 łyżek mąki kukurydzianej
1. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Jajka miksować kilka minut razem z ksylitolem na najwyższych obrotach miksera.
3. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz olej i znów całość połączyć mikserem.
4. Do masy przesiać przez sito mąki i proszek do pieczenia.
5. Ciasto przelać tortownicy wyłożonego na dnie papierem do pieczenia. Zostawić na kilka minut aby mąka kokosowa napęczniała.
6. Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki.
7. Po ok 10-15 minutach na górę ciasta ułożyć dość obficie rabarbar lub inne owoce oraz posypać ciasto kruszonką.
8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 35-40 minut. Ciasto będzie gotowe gdy góra się zarumieni a środek widocznie urośnie i nie będzie zostawiał surowego ciasta gdy wbije się patyczek.
6. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem np. z ksylitolu.
Nasza wersja to jednak oszukane drożdżowe, bo jest to ciasto z rabarbarem na bazie białej czekolady 😁 ale prezentuje się jak rasowy placek drożdżowy, prawda? 👊 TUTAJ możecie zobaczyć film z przygotowania.
-3 jajka
-100g ksylitolu
-100g białej/karmelowej czekolady (np. bez cukru)
-110g mąk (40g ryżowej, 40g kukurydzianej, 30g kokosowej)
-100g oleju rzepakowego
-pełna łyżeczka proszku do pieczenia
-kilka gałązek rabarbaru lub inne owoce np truskawki
Kruszonka
-30g oleju kokosowego (miękkiego)
-4 łyżki ksylitolu
-10 łyżek mąki kukurydzianej
1. Rabarbar obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
2. Jajka miksować kilka minut razem z ksylitolem na najwyższych obrotach miksera.
3. Dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz olej i znów całość połączyć mikserem.
4. Do masy przesiać przez sito mąki i proszek do pieczenia.
5. Ciasto przelać tortownicy wyłożonego na dnie papierem do pieczenia. Zostawić na kilka minut aby mąka kokosowa napęczniała.
6. Składniki na kruszonkę zagnieść i włożyć do lodówki.
7. Po ok 10-15 minutach na górę ciasta ułożyć dość obficie rabarbar lub inne owoce oraz posypać ciasto kruszonką.
8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 35-40 minut. Ciasto będzie gotowe gdy góra się zarumieni a środek widocznie urośnie i nie będzie zostawiał surowego ciasta gdy wbije się patyczek.
6. Wystudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą lub lukrem np. z ksylitolu.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńDzięki wielkie <3
Usuń