Cytrynowiec (bez glutenu, bez białego cukru)
Nie wiemy czy jesteście fanami ciasta cytrynowego ale my od momentu zrobienia tego przepisu już tak 😃 Delikatny biszkopt, cytrynowa, aksamitna galaretka, słodka warstwa serka no i herbartnik w lukrowej kąpieli. Wszystko idealnie słodkie, lekko kwaśne (bez użycia kwasku cytrynowego!) i delikatne. Polecamy!💚
Składniki (19c19cm):
Biszkopt
-2 duże jajka
-3 płaskie łyżki skrobi
-3 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki ksylitolu
-szczypta soli
Galaretka budyniowa
-2-3 cytryny (200ml soku) + skórka do kremu
-100ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru najlepiej pojemność 400ml)
-ok 6 łyżek ksylitolu (można dodać więcej/mniej)
-150ml soku jabłkowego + 40g budyniu waniliowego (bez cukru)
-1 pełna łyżeczka żelatyny +100ml gorącego soku jabłkowego
Krem
-250g serka typu włoskiego
-300g serka homogenizowanego
-ok 6 łyżek ksylitolu
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
-skórka z cytryny
Dodatkowo
-4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder + 1-2 łyżki mleka
-herbatniki mogą być np. bez glutenu i cukru (Belvita)
BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę i skrobie wymieszać.
5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki.
7. Wylać masę do formy.
8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka).
9. Ostudzony biszkopt nasączyć solidnie resztą soku jabłkowego.
GALARETKA BUDYNIOWA
10. Sok z cytryny (200ml) oraz sok jabłkowy (100ml) zagotować w garnuszku.
11. Żelatynę zalać 100ml gorącego soku i mieszać do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi wlać ją do garnka z sokiem i cytryną.
12. Całość dosłodzić według uznania i zagotować.
13. Budyń rozmieszać w 150ml zimnego soku i pewnie wlać do gotującego się garnka, cały czas energicznie mieszając.
14. Galaretkę budyniową nieco ostudzić (ale nie doprowadzić do stężenia) i wylać na nasączony biszkopt.
15. Wstawić całość do lodówki.
KREM
16. Serek typu włoskiego i homogenizowany zmiksować na gładko wraz z ksylitolem i skórką z cytryny (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę).
17. Na koniec dodać mąkę kokosową, wymieszać starannie.
18. Kremem przykryć zastygniętą galaretkę i wyrównać górę.
19. Herbatniki ułożyć jedno przy drugim na górze ciasta. Całość znów wstawić do lodówki, najlepiej owinąć szczelnie workiem i chłodzić całą noc.
20. Następnego dnia wykonać gęsty lukier i polać nim herbatniki na górze.
Biszkopt
-2 duże jajka
-3 płaskie łyżki skrobi
-3 łyżki mąki ryżowej
-3 łyżki ksylitolu
-szczypta soli
Galaretka budyniowa
-2-3 cytryny (200ml soku) + skórka do kremu
-100ml soku jabłkowego (pasteryzowany bez cukru najlepiej pojemność 400ml)
-ok 6 łyżek ksylitolu (można dodać więcej/mniej)
-150ml soku jabłkowego + 40g budyniu waniliowego (bez cukru)
-1 pełna łyżeczka żelatyny +100ml gorącego soku jabłkowego
Krem
-250g serka typu włoskiego
-300g serka homogenizowanego
-ok 6 łyżek ksylitolu
-2 płaskie łyżki mąki kokosowej
-skórka z cytryny
Dodatkowo
-4 łyżki ksylitolu zmielonego na puder + 1-2 łyżki mleka
-herbatniki mogą być np. bez glutenu i cukru (Belvita)
BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę i skrobie wymieszać.
5. Dalej przesiać mieszankę stopniowo przez sitko do masy jajecznej i wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć dno i boki blaszki.
7. Wylać masę do formy.
8. Piec przez około 20-30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy biszkopt się dopiekł przy pomocy patyczka).
9. Ostudzony biszkopt nasączyć solidnie resztą soku jabłkowego.
GALARETKA BUDYNIOWA
10. Sok z cytryny (200ml) oraz sok jabłkowy (100ml) zagotować w garnuszku.
11. Żelatynę zalać 100ml gorącego soku i mieszać do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi wlać ją do garnka z sokiem i cytryną.
12. Całość dosłodzić według uznania i zagotować.
13. Budyń rozmieszać w 150ml zimnego soku i pewnie wlać do gotującego się garnka, cały czas energicznie mieszając.
14. Galaretkę budyniową nieco ostudzić (ale nie doprowadzić do stężenia) i wylać na nasączony biszkopt.
15. Wstawić całość do lodówki.
KREM
16. Serek typu włoskiego i homogenizowany zmiksować na gładko wraz z ksylitolem i skórką z cytryny (można dodać więcej ksylitolu jeśli ktoś ma taką potrzebę).
17. Na koniec dodać mąkę kokosową, wymieszać starannie.
18. Kremem przykryć zastygniętą galaretkę i wyrównać górę.
19. Herbatniki ułożyć jedno przy drugim na górze ciasta. Całość znów wstawić do lodówki, najlepiej owinąć szczelnie workiem i chłodzić całą noc.
20. Następnego dnia wykonać gęsty lukier i polać nim herbatniki na górze.
Super! Uwielbiam takie "rześkie ciasta"! Idealne na tę porę roku!
OdpowiedzUsuńTak, bardzo orzeźwiające ciasto na letnią porę roku ;)
Usuń