TORT PISTACJOWY z ciasta francuskiego

Kolejna wariacja na temat tortu z ciasta francuskiego. Musimy przyznać, że ta wersja jest chyba naszym numerem 1!!!! Prawdziwy hit dla fanów pistacji. Koniecznie zobacz film z procesu tworzenia tego ciasta na naszym IG TUAJ 



Składniki (śr: 18cm):
-2 opakowania ciasta francuskiego

Krem budyniowy
-500-600ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa (najlepiej Real Thai)
-200ml wody
-2x40g budyniu pistacjowego (lub waniliowego)
-200g ksylitolu
-200g pasty z pistacjowej
-50g oleju kokosowego
-sól
-ok. 50g mielonych pistacji

1. Z każdego ciasta francuskiego wyciąć po 2 koła o średnicy 18cm.
2. Koła upiec w 170’C na wyrośnięte poduszeczki. Resztki ciasta również upiec.
3. Wystudzone „blaty” przeciąć w poziomie (w ten sposób z jednego blatu mamy dwa cienkie, w sumie jest ich osiem).

Krem budyniowy
4. Ksylitol i 400ml mleka kokosowego zagrzać w garnku.
5. Wodę i budyń wymieszać.
6. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, którego wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu aby nie powstał kożuch) następnie schłodzić w lodówce.
7. Pastę z pistacji przełożyć do miski i rozkręcić je mikserem dodając minimum 100ml mleka kokosowego aby nadać mu bardziej puszystą i kremową konsystencję.
8. Do kremu orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Jeśli krem jest zbyt gęsty aby go rozkręcić to dodawać po trochu mleko kokosowe.
9. Rozpuścić olej kokosowy i wlać go do masy ciągle całość miksując. Doprawić solą aby miał bardziej wyrazisty smak.
10. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej.
11. Wyłożyć ok 3 łyżki (u nas 2 gałkownice) kremu i rozprowadzić równomiernie, następnie ułożyć kolejny blat itd. do ostatniego. Blaty są wyrośnięte więc trzeba delikatnie je dociskać i połamać. Ok 5 łyżek kremu zostawić zamknięte w pudełku na następny dzień.
12. Ciacho włożyć do worka i wstawić do lodówki na noc.
13. Następnego dnia posmarować boki oraz górę ciasta resztą kemu. Boki posypać pokruszonymi resztkami ciasta francuskiego a górę mielonymi pistacjami.



5 komentarzy:

  1. Super przepis, chciałabym tylko dopytać, czy chodzi o taką pastę pistacjowa 100% bez cukru?

    OdpowiedzUsuń
  2. Pytałam wcześniej, czy to ma być pasta 100% i nie podpisałam się, Renata Sobstyl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, chodzi o taką pastę 100% z pistacji ;) My miałyśmy z firmy Nutura ;)

      Usuń
  3. Wow! Ależ to wygląda! Idealny dla wszystkich fanów pistacji!

    OdpowiedzUsuń
  4. O mamuniu! ❤️❤️ Można obślinić całe biurko patrząc na to cudo :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger