Sernik cytrynowy na dzień PANDY! (be glutenu, cukru białego)
Wszystkiego najlepszego w dniu PANDY! W ten wyjątkowy dzień nie może zabraknąć tortu a nie od dziś wiadomo, że pandy kochają serniki więc jest i on! Sernik w pandzich mordkach 🐼
Składniki (śr: 20 cm):
Spód
-50g mąki kukurydzianej
-20g mąki kokosowej
-20g kakao
-20g oleju rzepakowego/2 łyżki
-20g ksylitolu/2 pełne łyżki
-200-250g gorącej wody
Sernik
-800g twarogu
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-130-150g ksylitolu
-duża cytryna (sok i skórka)
-pomarańcza (sok/miąższ i skórka)
Góra
-300g jogurtu skyr (lub inny serek do smarowania z małą ilością serwatki)
-mini oreo
-4 kostki czekolady deserowej
SPÓD
1. Mąki, kakao i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK
5. Cytrynę i pomarańcze umyć i zalać wrzątkiem. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (pomarańcze można też wyfiletować i użyć miąższu).
6. Ser, ksylitol, jajka, budyń, soki skórę z cytryny i pomarańczy zblendować razem na gładką masę. 7. Masę wlać na przygotowany spód.
8. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, nieco poniżej wysokości foli aluminiowej.
9. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-55 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
10. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
11. Schłodzony sernik posmarować u góry serkiem i wygładzić powierzchnię.
12. Na górze sernika za pomocą długiego noża można zaznaczyć krawędzi każdej porcji.
13. Małymi ciasteczkami wykonać uszy a rozpuszczoną czekoladą oczy pandy. My to zrobiłyśmy bezpośrednio na serniku kładąc czekoladę do małego woreczka strunowego i odcinając końcówkę aby precyzyjniej wycisnąć odpowiedni kształt.
Serniczek oczywiście można wykonać w każdy dzień a najlepiej wykorzystać przepis np. na najbliższe święta 💛
Spód
-50g mąki kukurydzianej
-20g mąki kokosowej
-20g kakao
-20g oleju rzepakowego/2 łyżki
-20g ksylitolu/2 pełne łyżki
-200-250g gorącej wody
Sernik
-800g twarogu
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-130-150g ksylitolu
-duża cytryna (sok i skórka)
-pomarańcza (sok/miąższ i skórka)
Góra
-300g jogurtu skyr (lub inny serek do smarowania z małą ilością serwatki)
-mini oreo
-4 kostki czekolady deserowej
SPÓD
1. Mąki, kakao i ksylitol wymieszać razem.
2. Dodać olej i gorącą wodę. Całość dobrze wymieszać i zagnieść. Ciasto ma być plastyczne, nie suche.
3. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wylepić ciastem.
4. Od zewnątrz tortownicę obłożyć folią aluminiową tak aby sięgała do minimum połowy wysokości tortownicy. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej więc woda nie może dostać się pod folię.
SERNIK
5. Cytrynę i pomarańcze umyć i zalać wrzątkiem. Następnie zetrzeć skórkę i wycisnąć sok (pomarańcze można też wyfiletować i użyć miąższu).
6. Ser, ksylitol, jajka, budyń, soki skórę z cytryny i pomarańczy zblendować razem na gładką masę. 7. Masę wlać na przygotowany spód.
8. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, nieco poniżej wysokości foli aluminiowej.
9. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-55 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
10. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
11. Schłodzony sernik posmarować u góry serkiem i wygładzić powierzchnię.
12. Na górze sernika za pomocą długiego noża można zaznaczyć krawędzi każdej porcji.
13. Małymi ciasteczkami wykonać uszy a rozpuszczoną czekoladą oczy pandy. My to zrobiłyśmy bezpośrednio na serniku kładąc czekoladę do małego woreczka strunowego i odcinając końcówkę aby precyzyjniej wycisnąć odpowiedni kształt.
Jak zawsze piękny i smakowity ^_^
OdpowiedzUsuńCytrynowy sernik już brzmi jak poezja :)
OdpowiedzUsuńBajeczny serniczek :)
OdpowiedzUsuńAleż on jest uroczy! :)
OdpowiedzUsuń