TORCIK CZEKO-WIŚNIA (bez glutenu, białego cukru)

Już niedługo walentynki! Szybko musicie zrobić ten pyszny torcik dla swoich ukochanych osób, na pewno traficie w ich gusta i serduszka 💛 Torcik to mięciutki kakaowy biszkopt z wiśniową galaretką i kremem z dodatkiem pasty laskowej. Przepyszne połączenie, które warto wypróbować nie tylko w dzień zakochanych 😋






Składniki:

Biszkopt (śr: 18cm)
-2 jajka
-2 płaskie łyżki mąki ryżowej
-3 płaskie łyżki kakao
-1 łyżka oleju rzepakowego/słonecznikowego
-30g ksylitolu
-szczypta soli

Galaretka wiśniowa
-360g mrożonych wiśni
-80g ksylitolu
-ok 60g wody (tak aby całość miała ok 500g)
-3 pełne łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
LUB – 1,5 łyżeczki agaru + 1/4szkl. zimnej wody

Krem laskowy
-opakowanie mascarpone
-4-5 łyżek pasty z orzechów laskowych Nutura
-3 łyżki kakao
-3-4 łyżki ksylitolu

Dodatkowo
-łyżka kakao+ łyżka ksylitolu+ ok 100ml gorącej wody (do nasączenia biszkoptu)
-garść orzechów laskowych do ozdoby

BISZKOPT
1. Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli).
2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować do jego rozpuszczenia.
3. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując).
4. Mąkę wymieszać razem z kakao i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej.
Wymieszać delikatnie szpatułką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek.
5. Dodać olej i znów całość krótko oraz delikatnie przemieszać.
6. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 25 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka).
6. Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z niedużej wysokości. Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawić do wystygnięcia.
7. Boki biszkoptu oddzielać od formy nożem, dopiero po wystudzeniu.
8. Równo ściąć górę biszkoptu i umieścić go w rancie cukierniczym oraz polać go rozpuszczonym kakao z ksylitolem.

GALARETKA WIŚNIOWA
9. Owoce, ksylitol i wodę włożyć do garnka i całość podgrzać tylko do momentu aż owoce zmiękną. W tym momencie można je odrobinę zblendować na mniejsze kawałki.
10. Żelatynę zalać wrzątkiem i wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać do wiśni.
11. Galaretkę wstawić do lodówki i gdy zacznie gęstnieć przełożyć na przygotowany biszkopt. Całość wstawić do lodówki.
12. Opcja z agarem: agar wymieszać w zimnej wodzie do rozpuszczenia i wlać do wiśni. Całość zagotować, wystudzić i gdy zacznie gęstnieć wylać na biszkopt oraz wstawić do lodówki.

KREM LASKOWY
13. Mascarpone rozmiksować aby trochę się „ubiło”, dodać ksylitol i pastę orzechową oraz kakao.
14, Krem wyłożyć na schłodzoną galaretkę i znów torcik wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
15. Kolejnego dnia wyciągnąć tort z obręczy i ozdobić według uznania.




2 komentarze:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger