Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Tarta z kremem czekoladowym i truskawkami (bez glutenu, laktozy, wegańska)
Po klimatach walentynkowych jeszcze trzymają nas truskawki w połączeniu z pysznymi kremami. Dlatego postanowiłyśmy zrobić w naszej ocenie dość prostą a przy tym nawet wegańską tartę czekoladową. Wygląda pięknie, letnio a do tego jest równie lekka w smaku 😍
Składniki (śr: 20 cm):
Spód
- 90g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg)
- 90g skrobi ziemniaczanej
- 90g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bzg)
- 70g ksylitolu
- 70g oleju rzepakowego/słonecznikowego (lub innego płynnego o neutralnym smaku)
- 100g napoju roślinnego lub wody
Krem
-stała część z puszki mleka kokosowego
-ksylitol
-40g oleju kokosowego
-150g kremu czekoladowego (u nas np. wegańska Rawnella)
-łyżka gorzkiego kakao
-1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo
-truskawki lub inne ulubione owoce
-krem czekoladowy
SPÓD
1. Skrobię, mąki i proszek wymieszaj razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek.
4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj.
5. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne odstaw je na kilka minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę (dobrze złącz kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu ciasto nie może być surowe ale ma być jeszcze dość miękkie).
KREM
8. Stałą część z puszki mleka kokosowego przełożyć do miski i za pomocą miksera nieco ją napuszyć/”ubić”.
9. Dodać krem czekoladowy, 1/3 łyżeczki soli oraz łyżkę kakao i znów wymieszać za pomocą miksera.
10. Następnie spróbować krem i dodać tyle ksylitolu ile uważamy za potrzebne.
11. Na koniec dodać rozpuszczony (ale nie gorący!) olej kokosowy i całość ostatni raz zmiksować.
12. Ostudzony spód z kruchego ciasta wypełnić kremem (3 łyżki zostawić w osobnym szczelnym pudełeczku), ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia krem z osobnego pudełeczka przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować górę ciasta (krem pod wpływem ciepła dłoni szybko zacznie się rozpuszczać więc należy to robić dość szybko i sprawnie).
14. Na koniec górę ozdobić truskawkami lub innymi owocami oraz polewą.
Spód
- 90g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg)
- 90g skrobi ziemniaczanej
- 90g mąki kukurydzianej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bzg)
- 70g ksylitolu
- 70g oleju rzepakowego/słonecznikowego (lub innego płynnego o neutralnym smaku)
- 100g napoju roślinnego lub wody
Krem
-stała część z puszki mleka kokosowego
-ksylitol
-40g oleju kokosowego
-150g kremu czekoladowego (u nas np. wegańska Rawnella)
-łyżka gorzkiego kakao
-1/3 łyżeczki soli
Dodatkowo
-truskawki lub inne ulubione owoce
-krem czekoladowy
SPÓD
1. Skrobię, mąki i proszek wymieszaj razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek.
4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj.
5. Jeśli ciasto jest zbyt delikatne odstaw je na kilka minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę (dobrze złącz kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu ciasto nie może być surowe ale ma być jeszcze dość miękkie).
KREM
8. Stałą część z puszki mleka kokosowego przełożyć do miski i za pomocą miksera nieco ją napuszyć/”ubić”.
9. Dodać krem czekoladowy, 1/3 łyżeczki soli oraz łyżkę kakao i znów wymieszać za pomocą miksera.
10. Następnie spróbować krem i dodać tyle ksylitolu ile uważamy za potrzebne.
11. Na koniec dodać rozpuszczony (ale nie gorący!) olej kokosowy i całość ostatni raz zmiksować.
12. Ostudzony spód z kruchego ciasta wypełnić kremem (3 łyżki zostawić w osobnym szczelnym pudełeczku), ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia krem z osobnego pudełeczka przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i udekorować górę ciasta (krem pod wpływem ciepła dłoni szybko zacznie się rozpuszczać więc należy to robić dość szybko i sprawnie).
14. Na koniec górę ozdobić truskawkami lub innymi owocami oraz polewą.
Aż zatęskniłam za truskawkami :)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędne! ;)
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić olej kokosowy w przepisie?
OdpowiedzUsuńOlej kokosowy w kremie jest po to aby krem usztywnić, więc jest on tutaj niezbędny. Może można wymienić na masło ale nigdy tak nie próbowałyśmy, więc nie wiemy jak będzie smakować ;)
UsuńWygląda obłędnie i tak też pewnie smakuje!
OdpowiedzUsuń