TARTA BROWNIE z powidłami (bez glutenu)
Kochani! Z tej okazji, że dziś rozpoczynamy kolejny nowy rok chciałybyśmy życzyć Wam wszystkim aby przyszłe miesiące były dla Was pełne pozytywnych zmian w kierunku szeroko pojętego rozwoju. Jedni z Was odnajdą drogę życia, drudzy spełnią się rodzinnie lub zawodowo a jeszcze inni wezmą w garść swoje zdrowie fizyczne lub psychiczne. Każdy z Was ma swój personalny cel, którego spełni! Właśnie tego Wam życzymy 😍 A dla podkręcenia słodyczy proponujemy pyszne, szybkie ciacho 😉
Składniki (18cm):
Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g słodu/miodu
- 30g ksylitolu
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
-200g powideł śliwkowych (lub z innych owoców ale najlepiej na takie dość gęste)
-tabliczka czekolady deserowej
-2 jajka
-ok 200g jogurtu typu skyr (do ozdoby)
- garstka świeżej żurawiny (do ozdoby)
1. Miód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące).
2. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce i wlać podgrzaną zawartość garnuszka.
3. Na koniec dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, następnie wstawić na min. pół godziny do lodówki.
4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki..
5. Powidła zmiksować wraz z rozpuszczoną czekoladą oraz jajkami na jednolitą masę.
6. Nadzienie wyłożyć na przyogotwany spód i całość piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia boków ciasta.
7. Ciasto następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
8. Ozdobić według uznania, np. kleksami z jogurtu i połówkami żurawiny.
Składniki (18cm):
Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 40g słodu/miodu
- 30g ksylitolu
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie
-200g powideł śliwkowych (lub z innych owoców ale najlepiej na takie dość gęste)
-tabliczka czekolady deserowej
-2 jajka
-ok 200g jogurtu typu skyr (do ozdoby)
- garstka świeżej żurawiny (do ozdoby)
1. Miód, ksylitol, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące).
2. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce i wlać podgrzaną zawartość garnuszka.
3. Na koniec dodać roztrzepane jajko i całość zagnieść, następnie wstawić na min. pół godziny do lodówki.
4. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki..
5. Powidła zmiksować wraz z rozpuszczoną czekoladą oraz jajkami na jednolitą masę.
6. Nadzienie wyłożyć na przyogotwany spód i całość piec w 170’C ok 20 minut do zarumienienia boków ciasta.
7. Ciasto następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
8. Ozdobić według uznania, np. kleksami z jogurtu i połówkami żurawiny.
Uwielbiam brownie, ale śliwkowego jeszcze nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńTarta bardzo apetyczna ^_^
OdpowiedzUsuńjak zawsze pychota!
OdpowiedzUsuń