Sernik pistacjowy (bez cukru białego i glutenu)
Wreszcie przyszedł czas na sernik w odsłonie pistacjowej! Uwielbiamy serniki z każdymi orzechami ale pistacja wyszła znakomicie 💚A jakie jest Wasze ulubione połączenie smaków w kontekście serniczka? 😉 Tutaj obejrzycie film z wykonania tego cuda 😍
Składniki (śr: 20cm):
Spód
-150g ciastek (np. bez cukru i glutenu)
-pełna łyżka oleju kokosowego
Sernik
-800g twarogu lub zwartego mielonego sera na sernik
-30g budyniu w proszku (u nas pistacjowy)
-2 jajka
-120g ksylitolu
-ok 120g pasty z pistacji Nutura
-1/3 łyżeczki soli
Polewa
- tabliczka białej czekolady bez cukru+ 1 łyżka oleju
-garść pistacji do ozdoby
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciatskami.
SERNIK
3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować razem za pomocą miksera.
4. Na spód wylać masę serową.
5. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
7. Polać górę sernika czekoladową polewą i ozdobić według uznania.
-150g ciastek (np. bez cukru i glutenu)
-pełna łyżka oleju kokosowego
Sernik
-800g twarogu lub zwartego mielonego sera na sernik
-30g budyniu w proszku (u nas pistacjowy)
-2 jajka
-120g ksylitolu
-ok 120g pasty z pistacji Nutura
-1/3 łyżeczki soli
Polewa
- tabliczka białej czekolady bez cukru+ 1 łyżka oleju
-garść pistacji do ozdoby
SPÓD
1. Ciastka zblendować na proszek i dodać do nich płynny olej kokosowy.
2. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy i dno wyłożyć zmielonymi ciatskami.
SERNIK
3. Wszystkie składniki na sernik zmiksować razem za pomocą miksera.
4. Na spód wylać masę serową.
5. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
6. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.
7. Polać górę sernika czekoladową polewą i ozdobić według uznania.
Kiedy myślisz: idealny sernik nie istn... I nagle widzisz to pistacjowe cudo <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam sernik pistacjowy, więc wypróbuję bez wahania!
OdpowiedzUsuńCzy sernik wychodzi słodki?:) Chciałabym ugościć sernikiem z tego przepisu moich gości, którzy jedzą cukier w standardowych ilościach i zastanawiam się czy nie będzie mało słodki:) Czy może dać więcej ksylitolu? Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńHmm trudno powiedzieć, bo poziom słodkości to bardzo subiektywna kwestia ;) Dla nas ten sernik jest w sam raz słodki ale faktycznie, my ten próg słodkości mamy nieco obniżony. Myślę, że możesz dać 150g ksylitolu ;)
UsuńCzy można piec sernik normalnie nie w kąpieli?
OdpowiedzUsuńCzy można upiec tradycyjnie czy musi być w kąpieli?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej można upiec tradycyjnie tylko, że boki wtedy będą bardziej przypieczone i góra może pęknąć ;)
Usuń