CZEKOLADOWE CIACHO (bez glutenu, białego cukru i laktozy)
Pomijając już naszą fazę na wszelkie serniki i ciasta tego typu wreszcie czas na coś prostszego. Puszyste a zarazem wilgotne i mięciutkie, mocno czekoladowe ciacho. Do tego jest z małą ilości węgli jak na ciasto, więc będzie super dla osób na keto diecie 😉
Filmik z przygotowania ciasta znajdziecie tutaj na naszym IG
-4 jajka
-4 łyżki erytrytolu
-100g keto kremu Nutura (lub tabliczka rozpuszczonej deserowej/gorzkiej czekolady np. bez cukru)
-3-4 pełne łyżki kakao
-1/2 szkl. oleju rzepakowego
-1/2 łyżeczki soli
-łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć jeśli ma nie być puszysty)
-2 łyżki mąki kokosowej
-garść orzechów laskowych
Polewa
- 50g kremu keto lub
-ok. 50g czekolady
-1 łyżka oleju rzepakowego
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić z solą na puszystą pianę.
3. Żółtka zmiksować wraz z erytyrytolem, keto kremem (lub rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą), kakao, olejem i mąką kokosową.
4. Do masy dodawać po kilka łyżek ubitych białek i miksować na najniższych obrotach miksera do jednolitej masy.
5. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, posypać orzechami i piec w 180’C ok 25 minut.
6. Wystudzone ciasto polać resztą keto kremu (lub rozpuścić czekoladę z olejem) i udekorować według własnych upodobań.
-ok. 50g czekolady
-1 łyżka oleju rzepakowego
1. Żółtka oddzielić od białek.
2. Białka ubić z solą na puszystą pianę.
3. Żółtka zmiksować wraz z erytyrytolem, keto kremem (lub rozpuszczoną i wystudzoną czekoladą), kakao, olejem i mąką kokosową.
4. Do masy dodawać po kilka łyżek ubitych białek i miksować na najniższych obrotach miksera do jednolitej masy.
5. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, posypać orzechami i piec w 180’C ok 25 minut.
6. Wystudzone ciasto polać resztą keto kremu (lub rozpuścić czekoladę z olejem) i udekorować według własnych upodobań.
Bardzo apetyczne :D
OdpowiedzUsuń