Ciasto czekoladowe SŁONY KARMEL z jabłkami (bez glutenu, laktozy, wegańskie)

Mamy już jesienny czas, więc trzeba z przytupem wejść w ten klimat! Ta pora roku kojarzy się z jabłkami i cynamonem, dlatego wlatuje przepis na podrasowane ciacho czekoladowo-orzechowe z jabłkami w słonym karmelu z cynamonem!!!! Filmik z przygotowania znajdziecie TUTAJ 




Składniki (śr: 20cm):

Ciasto kakaowo-orzechowe
-100g fistaszków
-60g mąki ryżowej/kukurydzianej
-40g kakao
-40g cukru kokosowego
-1 dojrzały banan
-20g oleju rzepakowego/słonecznikowy
-80g mleka roślinnego lub zwykłego

Warstwa karmelowo-jabłkowa
-80g cukru kokosowego
-30g oleju kokosowego
-50g mleka kokosowego
-1 łyżka masła orzechowego
-ok 2 łyżki cynamonu
-1/3 łyżeczki soli
-4 duże jabłka

Polewa
-Nutwist + olej kokosowy

CIASTO KAKAOWO-ORZECHOWE
1. Fistaszki zmielić na drobno ale nie na mąkę.
2. Fistaszki, kakao, mąkę wymieszać razem.
3. W blenderze zmielić banana, mleko, cukier i olej.
4. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
5. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180’C ok 15-20minut.

WARSTWA KARMELOWO-JABŁKOWA
6. Cukier, olej i mleko zagotować w garnuszku, następnie gotować na małym ogniu ok 10 minut.
7. Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki i z odrobiną wody gotować „wysmażać” na patelni do wyraźnego zmiękczenia owoców i odparowania soku/wody. Jeśli jabłka mają w sobie mało soku, należy co jakiś czas dolewać po troszeczku wody.
8. Do nieco wystudzonej już zawartości garnuszka dodać masło orzechowe, cynamon i sól.
9. Jabłka połączyć z karmelem i wyłożyć na wystudzone ciasto wyrównując górę.
10. Całość pozostawić w lodówce na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
11. Następnie polać zastygnięte ciasto Nutwistem podgrzanym z olejem kokosowym, schłodzić w lodówce i ozdobić według uznania.



2 komentarze:

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger