SERNIK TOFFIFEE z białą czekoladą (bez glutenu)

Dziś znów serniczek tym razem wersja bez pieczenia. Sernik z laskową nutą i karmelowym spodem inspirowany znanymi słodyczami. Takie motywy w ciastach lubimy najbardziej 💛
Jeśli chcesz zobaczyć film z przygotowania, zapraszamy TUTAJ na nasz IG



Składniki (śr: 18-20cm):

Spód
-30g poppingu z kaszy jaglanej
-20g płatków kukurydzianych
-100g cukru kokosowego
-30g oleju kokosowego
-70g mleka kokosowego (82% kokosa)
-łyżka masła orzechowego
-sól

Sernik
-500g jogurtu typu skyr
-250g serka typu włoskiego
-150g pasty z orzechów laskowych
-6-7łyżeczek żelatyny + 1/4 szkl. gorącej wody
-100g ksylitolu

Dodatkowo
-tabliczka białej czekolady bez cukru + 2 łyżki oleju rzepakowego
-orzechy laskowe do ozdoby

SPÓD
1. Cukier kokosowy, olej kokosowy, 1/4 łyżeczki soli i mleko gotować w małym garnuszku na małym ogniu do odparowania nadmiaru wody. U nas ok 20 minut.
2. Gdy karmel nieco się ostudzi i zgęstnieje, dodać mało orzechowe.
3. Karmel wymieszać z poppingiem i pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
4. Zwartą masą wylepić spód tortownicy.

SERNIK
5. Jogurt, serek włoski, ksylitol, pastę laskową zblendować na gładką masę.
6. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia.
7. Rozpuszczoną żelatynę wlać do masy serowej. Całość znów zblendować i szybko wylać na gotowy spód.
8. Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
9. Na koniec górę udekorować rozpuszczoną czekoladą oraz orzechami.



4 komentarze:

  1. Wygląda idealnie :D Za pierwszym razem tak ładnie wyszedł? :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, wspaniale wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje. Toffifee bardzo lubię. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszniutko jak zawsze u Was :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger