Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
KINDER COUNTRY / tofurnik (bez pieczenia, bez laktozy, wegański)
Czas na wegańską odsłonę sernika na bazie tofu i pasty z nerkowców. Spód wykonany z ekspandowanego zboża więc całość przypomina batonika Kinder Country 😋 Przepis ten bardzo spodobał się odbiorcom naszego IG, tam znajdziecie również filmik z jego przygotowania (tutaj), ZAPRASZAMY!
Składniki (śr. 18cm):
Spód
- 70g czekolady
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 30g ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna
Masa z tofu
- 200g naturalnego tofu (najlepiej typu silken)
- 100g masła orzechowego (u nas z nerkowców)
- 6 łyżek syropu klonowego (po zmiksowaniu spróbuj i ewentualnie dosłódź)
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 pełna łyżeczka agaru
- odrobina wanilii / pasty waniliowej / aromatu waniliowego lub śmietankowego
Polewa: 70g czekolady + 4 łyżki mleka kokosowego
1) Czekoladę podgrzej z mlekiem kokosowym i wymieszaj z orkiszem. Wyłóż na spód tortownicy i schłódź w lodówce.
2) Tofu, pastę orzechową, syrop klonowy, 100 ml mleka kokosowego, wanilię zblenduj na gładko.
3) 200 ml mleka kokosowego wymieszaj z agarem i zagotuj ciągle mieszając.
4) Po zagotowaniu dodawaj po trochu masę z tofu i całość na małym ogniu znów zagotuj.
5) Masę wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki aż góra zgęstnieje.
6) W tym czasie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym i wylej na górę ciasta, udekoruj orkiszem i masłem orzechowym. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
- 70g czekolady
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 30g ekspandowanego orkiszu lub innego ziarna
Masa z tofu
- 200g naturalnego tofu (najlepiej typu silken)
- 100g masła orzechowego (u nas z nerkowców)
- 6 łyżek syropu klonowego (po zmiksowaniu spróbuj i ewentualnie dosłódź)
- 300 ml mleka kokosowego
- 1 pełna łyżeczka agaru
- odrobina wanilii / pasty waniliowej / aromatu waniliowego lub śmietankowego
Polewa: 70g czekolady + 4 łyżki mleka kokosowego
1) Czekoladę podgrzej z mlekiem kokosowym i wymieszaj z orkiszem. Wyłóż na spód tortownicy i schłódź w lodówce.
2) Tofu, pastę orzechową, syrop klonowy, 100 ml mleka kokosowego, wanilię zblenduj na gładko.
3) 200 ml mleka kokosowego wymieszaj z agarem i zagotuj ciągle mieszając.
4) Po zagotowaniu dodawaj po trochu masę z tofu i całość na małym ogniu znów zagotuj.
5) Masę wylej na czekoladowy spód i wstaw do lodówki aż góra zgęstnieje.
6) W tym czasie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym i wylej na górę ciasta, udekoruj orkiszem i masłem orzechowym. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin.
Już sobie wyobrażam, jaki on jest pyszny!
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda
OdpowiedzUsuńCzym mogę zastąpić mleko kokosowe z powodu nietolerancji (IBS)?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z innym mlekiem roślinnym :) Natomiast kokosowe ma więcej tłuszczu przez co nadaje lepszą konsystencje i pełniejszy smak.
Usuń