KETO CIASTO migdałowe (ketogeniczne, bez glutenu, bez białego cukru)

Czy ktoś z Was jadł kiedyś ciasto o nazwie BRZDĄC? Jeśli tak to spróbujcie naszej wersji a jeśli nie to tym bardziej spróbujcie naszego ciasta 😃 Do wykonania kremu użyłyśmy produktu z poprzedniej recenzji. Jeśli chcecie zobaczyć zdjęcia z przygotowania zapraszamy TUTAJ na nasz IG 💚



Składniki (śr: 20 cm):

CIASTO MIGDAŁOWE
-4 duże jajka
-60g ksylitolu
-20g oleju rzepakowego
-150g mąki migdałowej
-30g mąki kokosowej
-30g skrobi ziemniaczanej
-łyżeczka proszku do pieczenia

KETO KREM
-250g mascarpone
-ok 300ml śmietany 30% (schłodzonej)
-pełna łyżka kakao
-ok 6 łyżek ksylitolu/erytrytolu
-ok 200g kremu czekoladowo-orzechowego (u nas krem Keto Spread)* / lub 150g rozpuszczonej czekolady
-1/3 szkl. gorącej wody, sok z 1/2 cytryny i łyżka ksyltolu/erytrytolu (poncz do nasączania blatów)

*krem po otwarciu należy dokładnie wymieszać a następnie umieścić w lodówce na kilka godzin.

1. Jajka, ksylitol, olej miksować przez kilka minut na wysokich obrotach miksera aby całość się widocznie spieniła.
2. Mąkę migdałową, kokosową, skrobie i proszek do pieczenia wymieszać.
3. Następnie przesiać suche składniki przez sito do masy z jajkami. Odstawić na kilka minut aby ciasto napęczniało.
4. Formę do pieczenia wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto.
5. Piec w 180’C ok 20 -25 minut (do tzw suchego patyczka) i dokładnie wystudzić.
6. Po wystudzeniu przeciąć ciasto na dwa blaty.
7. Mascarpone oraz śmietanę umieścić w chłodnym naczyniu i miksować na wysokich obrotach miksera do ubicia kremu.
8. Następnie dodać krem Keto Spread (lub czekoladę ale nie gorącą), ksylitol oraz kakao. Całość dokładnie połączyć.
9. Pierwszy blat ciasta umieścić w obręczy cukierniczej, polać go kilkoma łyżkami ponczu a następnie pokryć go połową masy.
10. Ułożyć na górę drugi blat i powtórzyć czynności.
11. Pozostały krem Keto Spread nieco podgrzać aby nabrał płynnej konsystencji i zrobić nim wzorki na górze ciasta.
12. Całość wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.



2 komentarze:

  1. Jak zawsze czarodziejki, jedno cudeńko piękniejsze od drugiego 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzdąc to pyszne ciasto i Wasza wersja jest równie smakowita. :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger