Vegangurty z nerkowców – Planton
Pewnie znacie już firmę Planton, te roślinne zamienniki jogurtów możecie już dostać stacjonarnie w wielu sklepach. Tym razem mamy dla Was świeżynki, które wchodzą dopiero do sprzedaży a my dzięki firmie w ramach prezentu miałyśmy okazję je przetestować. Zapraszamy Was na recenzję vegangurtów na bazie orzechów nerkowca.
Nazwa: vegangurt (roślinny jogurt) z nerkowców o smaku naturalnym / waniliowym / z ziarnami / brzoskwiniowym z ziarnami
Firma: Planton (MAGDA plant-based)
Skład:
Naturalny – mleczko z orzechów nerkowca 92,4% (woda, zmielone orzechy nerkowca), mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
Waniliowy – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), cukier trzcinowy nierafinowany, mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, ekstrakt z wanilii, substancja zagęszczająca: pektyna, zagęszczony sok cytrynowy, koncentrat z krokosza barwierskiego, koncentrat z marchwi, naturalny aromat waniliowy, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
Zboża – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), syrop z agawy, mąka tapiokowa, nasiona i zboża 1,5% (nasiona konopi siewnych, nasiona szałwii hiszpańskiej, siemię lniane, ryż, kasza owsiana, kasza gryczana), skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, naturalny aromat, wegańskie kultury bakterii jogurtowych
Brzoskwinia i zboża –mleczko z orzechów nerkowca 74,8% (woda, zmielone orzechy nerkowca), ekstrakt z jabłka, mąka tapiokowa, brzoskwinie 2%, ziarna i zboża 1,4% (nasiona konopi siewnych, nasiona szałwii hiszpańskiej, siemię lniane, ryż, kasza owsiana bezglutenowa, kasza gryczana), skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, naturalny aromat, wegańskie kultury bakterii jogurtowych
Masa netto: 300g / 150g
Wartości odżywcze:
Naturalny – 100g/ 65g kcal, tłuszcz – 2,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g, węglowodany – 7,4g w tym cukry – 0,6g, błonnik – 1,5g, białko – 1,6g, sól – 0,01g
Waniliowy – 100g/ 95 kcal, tłuszcz – 2,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 16g w tym cukry – 9,4g, błonnik – 1,3g, białko – 1,4g, sól – 0,01g
Zboża – 100g/ 83 kcal, tłuszcz – 2,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g, węglowodany – 12g w tym cukry – 6,0g, błonnik – 1,4g, białko – 1,7g, sól – 0,01g
Brzoskwinia i zboża – 100g/ 84 kcal, tłuszcz – 2,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 13g w tym cukry – 7,0g, błonnik – 1,4g, białko – 1,6g, sól – 0,01g
Informacje dodatkowe: wegański, bez glutenu, bez soi
Sklep: Auchan, internetowo – Evergreen, Gilko oraz Magda Roślinna
Cena: 150g – 5,99 zł, 300g – 9-10 zł
Ocena: Wszystkie vegangurty bardzo nam smakowały i najbardziej jednej z nas smakował waniliowy a drugiej brzoskwiniowy ze zbożami. Te dwa smaki naszym zdaniem świetnie smakują solo na taki deserek po obiedzie. Za to wersja naturalna i naturalna ze zbożami genialnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, owsianek, naleśników czy gofrów. Dawno nie jadłyśmy tak pysznych i kremowych roślinnych jogurtów.
Firma: Planton (MAGDA plant-based)
Skład:
Naturalny – mleczko z orzechów nerkowca 92,4% (woda, zmielone orzechy nerkowca), mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
Waniliowy – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), cukier trzcinowy nierafinowany, mąka tapiokowa, skrobia, białko słonecznika, inulina, ekstrakt z wanilii, substancja zagęszczająca: pektyna, zagęszczony sok cytrynowy, koncentrat z krokosza barwierskiego, koncentrat z marchwi, naturalny aromat waniliowy, wegańskie kultury bakterii jogurtowych.
Zboża – mleczko z orzechów nerkowca 80% (woda, zmielone orzechy nerkowca), syrop z agawy, mąka tapiokowa, nasiona i zboża 1,5% (nasiona konopi siewnych, nasiona szałwii hiszpańskiej, siemię lniane, ryż, kasza owsiana, kasza gryczana), skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, naturalny aromat, wegańskie kultury bakterii jogurtowych
Brzoskwinia i zboża –mleczko z orzechów nerkowca 74,8% (woda, zmielone orzechy nerkowca), ekstrakt z jabłka, mąka tapiokowa, brzoskwinie 2%, ziarna i zboża 1,4% (nasiona konopi siewnych, nasiona szałwii hiszpańskiej, siemię lniane, ryż, kasza owsiana bezglutenowa, kasza gryczana), skrobia, białko słonecznika, inulina, substancja zagęszczająca: pektyna, koncentrat z marchwi, zagęszczony sok cytrynowy, naturalny aromat, wegańskie kultury bakterii jogurtowych
Masa netto: 300g / 150g
Wartości odżywcze:
Naturalny – 100g/ 65g kcal, tłuszcz – 2,9g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g, węglowodany – 7,4g w tym cukry – 0,6g, błonnik – 1,5g, białko – 1,6g, sól – 0,01g
Waniliowy – 100g/ 95 kcal, tłuszcz – 2,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 16g w tym cukry – 9,4g, błonnik – 1,3g, białko – 1,4g, sól – 0,01g
Zboża – 100g/ 83 kcal, tłuszcz – 2,8g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5g, węglowodany – 12g w tym cukry – 6,0g, błonnik – 1,4g, białko – 1,7g, sól – 0,01g
Brzoskwinia i zboża – 100g/ 84 kcal, tłuszcz – 2,5g w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,4g, węglowodany – 13g w tym cukry – 7,0g, błonnik – 1,4g, białko – 1,6g, sól – 0,01g
Informacje dodatkowe: wegański, bez glutenu, bez soi
Sklep: Auchan, internetowo – Evergreen, Gilko oraz Magda Roślinna
Cena: 150g – 5,99 zł, 300g – 9-10 zł
Nasza opinia
Smak: Jogurty roślinne są bardzo kremowe bez żadnych grudek i zważeń. Oczywiście wersje ze zbożami tych zbóż mają idealną ilość, czyli taką, która fajnie urozmaica konsystencję jogurtu i nie przeszkadza podczas jedzenia. Naturalny smak jest właśnie przyjemnie neutralny, nie czuć tutaj typowo orzechów nerkowca ale dzięki nim ogólny odbiór smaku jest, że tak się wyrażę „pełny” i nie czuć „rozwodnienia” jak przy niektórych roślinnych zamiennikach. Opcja waniliowa zawiera ekstrakt z wanilii co faktycznie czuć, dla nas jest to smak zbliżony do serka Danio tylko, że w wersji roślinnej i zdecydowanie mniej słodkiej. Naturalny jogurt ze zbożami oraz brzoskwiniowy ze zbożami są równie smaczne. Brzoskwinia jest wyczuwalna jako taka lekko kwaśno-słodka nuta ale zdecydowanie nie jest to smak dominujący. Ocena: Wszystkie vegangurty bardzo nam smakowały i najbardziej jednej z nas smakował waniliowy a drugiej brzoskwiniowy ze zbożami. Te dwa smaki naszym zdaniem świetnie smakują solo na taki deserek po obiedzie. Za to wersja naturalna i naturalna ze zbożami genialnie sprawdzą się jako dodatek do deserów, owsianek, naleśników czy gofrów. Dawno nie jadłyśmy tak pysznych i kremowych roślinnych jogurtów.
Skala: 6 pand
Lubię ich jogurty chociaż teraz Bakoma mi lepiej smakuje, ale jak się pojawią to na pewno wypróbuje wanilię i z ziarnami :D
OdpowiedzUsuńNie próbowałam jeszcze tych nowości, ale to tylko kwestia czasu. Waniliowy na pewno. :)
OdpowiedzUsuń