Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
TARTA BUDYNIOWA z malinami i sezamem ( bez glutenu, laktozy i wegańska )
Szybka wegańska tarta budyniowa z malinami! Dlaczego szybka? Ponieważ budyń żeluje się za sprawą agaru na tyle szybko aby zjeść tartę już tego samego dnia :) Jeśli jesteście fanami połączenia kruchego ciasta z budyniem oraz gorzkiego sezamu z kwaskowatymi malinami to jest to przepis specjalnie dla Was! 😍
Chcecie zobaczyć, krótki filmik z przygotowania? Zapraszamy na nasz IG (tutaj)!!! 💛
Składniki (śr.20cm):
Kruche ciasto
-200g płatków owsianych (np.bzg)
-50g pasty orzechowej
-50g tahini
-50g sezamu
-50g syropu klonowego
Masa budyniowa
-200ml mleka kokosowego
-300ml napoju roślinnego
-opakowanie budyniu waniliowego
-1 płaska łyżeczka agaru
-4 łyżki ksylitolu
-maliny (ok.100g)
Dodatkowo
-biała czekolada (np. wegańska)
KRUCHE
1)Płatki owsiane oraz sezam zmiel na drobno.
2)Dodaj tahini, pastę orzechowa, syrop klonowy i zagniataj ciasto. Struktura ma być mokrego i lepkiego piasku.
3)Wyłóż 3/4 ciasta na blaszkę i podociskaj dokładnie dłonią, a resztą ciasta wylep również boki.
4)Piecz około 20 min w 180’C do wyraźnego zarumienienia.
BUDYŃ
5)Do garnuszka wlej mleko kokosowe i 200ml napoju roślinnego, dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim gazie.
6)W tym czasie w 100ml napoju rozrób budyń i ksylitol po czym wlej całość do garnuszka kiedy jego zawartość się zagotuje. Gotuj na małym gazie aż zrobi się gesty budyń.
7)Na przestudzony kruchy spód wyłóż maliny i zalej je masą budyniową. Schłodź przez około godzinę (agar bardzo szybko tężeje) następnie polej rozpuszczoną czekoladą oraz tahini, posyp w koło sezamem.
Składniki (śr.20cm):
Kruche ciasto
-200g płatków owsianych (np.bzg)
-50g pasty orzechowej
-50g tahini
-50g sezamu
-50g syropu klonowego
Masa budyniowa
-200ml mleka kokosowego
-300ml napoju roślinnego
-opakowanie budyniu waniliowego
-1 płaska łyżeczka agaru
-4 łyżki ksylitolu
-maliny (ok.100g)
Dodatkowo
-biała czekolada (np. wegańska)
KRUCHE
1)Płatki owsiane oraz sezam zmiel na drobno.
2)Dodaj tahini, pastę orzechowa, syrop klonowy i zagniataj ciasto. Struktura ma być mokrego i lepkiego piasku.
3)Wyłóż 3/4 ciasta na blaszkę i podociskaj dokładnie dłonią, a resztą ciasta wylep również boki.
4)Piecz około 20 min w 180’C do wyraźnego zarumienienia.
BUDYŃ
5)Do garnuszka wlej mleko kokosowe i 200ml napoju roślinnego, dodaj agar i dokładnie wymieszaj. Gotuj na średnim gazie.
6)W tym czasie w 100ml napoju rozrób budyń i ksylitol po czym wlej całość do garnuszka kiedy jego zawartość się zagotuje. Gotuj na małym gazie aż zrobi się gesty budyń.
7)Na przestudzony kruchy spód wyłóż maliny i zalej je masą budyniową. Schłodź przez około godzinę (agar bardzo szybko tężeje) następnie polej rozpuszczoną czekoladą oraz tahini, posyp w koło sezamem.
Idealny. Poprosze taki na urodzinki :D
OdpowiedzUsuńLubię takie szybkie, pyszne przepisy i wizualnie mega się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie się prezentuje Wasza tarta. <3
OdpowiedzUsuńSuper tarta :D
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Nigdy nie jadłam takiej
OdpowiedzUsuń