SERNIK waniliowo - malinowy „Ptasie Mleczko” (bez glutenu, białego cukru)

Nie od dziś wiadomo, że kochamy serniki ale czasem trudno nam stwierdzić czy bardziej przepadamy za pieczonymi czy za tymi na zimno… Właśnie dlatego połączyłyśmy oba te obozy i zjednoczyłyśmy fanów i jednych i drugich 😋 Przed Wami waniliowy pieczony sernik z malinową warstwą sernika na zimno 💚

Na naszym IG możecie zobaczyć film z przygotowania (tutaj)

   

Składniki (śr: 20cm):

Sernik pieczony
-800g sera zmielonego na sernik
-40g budyniu waniliowego
-3 jajka
-ok 100-130g ksylitolu

Sernik na zimno malinowy
-250g sera zmielonego na sernik
-100g frużeliny malinowej
-50g wrzątku
-galaretka malinowa

Dodatkowo
-biała czekolada bez cukru
-maliny

SERNIK PIECZONY
1. Ser, ksylitol, jajka i budyń zblendować razem na gładką masę.
2. Masę wlać do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy. Na zewnątrz otoczyć blaszkę folią aluminiową tak aby nie dostała się pod nią woda.
3. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego (lub większej blachy) i w to naczynie wlać wodę, tak aby nie sięgała brzegów foli aluminiowej.
4. Sernik w kąpieli wodnej piec w 170’C ok 50-60 minut (od nagrzania piekarnika) aż do widocznego zarumienienia góry.
5. Ostrożnie wyjąć z wody upieczony sernik i zostawić do odparowania oraz wystudzenia. Następnie włożyć go do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc.

SERNIK NA ZIMNO MALINOWY
6. Ser i frużeline wymieszać razem.
7. Galaretkę zalać wrzątkiem i mieszać do jej dokładnego rozpuszczenia.
8. Galaretkę połączyć z serkiem i frużeliną.
9. Masę wylać na upieczony i wychłodzony sernik. Wyrównać górę i wstawić na kilka godzin do lodówki.
10. Na koniec zdjąć obręcz i polać sernik rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz ozdobić według uznania.



4 komentarze:

  1. Cudownie się prezentuje, a masa waniliowa przeapetyczna 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudny i smakowity ten serniczek ^_^

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego na filmiku na fb wlewalas olej do czekolady? Jaka wysokość tortownicy ma być zanurzona w wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli da się z łyżkę oleju rzepakowego do czekolady to nie będzie potem taka twarda i będzie łatwiej ją kroić ;) A wody ma być tyle aby nie wlała się do środka folii ;) jak folia będzie np. sięgała około 3/4 formy a wlejesz wody do połowy formy to będzie git.

      Usuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger