TORT Z CIASTA FRANCUSKIEGO
Lubicie ciasto francuskie? My co jakiś czas mamy na nie ochotę a że uwielbiamy krem budyniowy z masłem orzechowym to powstało takie cudeńko 💛
Mam też nagrany filmik z przygotowania! Dlatego wpadajcie na nasz IG (tutaj)
Składniki (śr: 18cm):Mam też nagrany filmik z przygotowania! Dlatego wpadajcie na nasz IG (tutaj)
-2 opakowania ciasta francuskiego
Krem budyniowy
-400ml mleka kokosowego minimum 82% kokosa (najlepiej Real Thai)
-200ml wody
-2x40g budyniu z wanilią
-180-200g ksylitolu
-250g pasty z nerkowców
-ok 6 łyżek śmietany kokosowej (stałej części z puszki mleka)
-50g oleju kokosowego
-sól
1. Ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć z jednego arkuszu 2 koła o średnicy 18cm. To samo zrobić z drugim arkuszem.
2. Każde koło upiec w 170’C. Mają być zarumienione oraz wyrośnięte jak poduszki. Resztki ciasta również upiec.
3. Wystudzone „blaty” delikatnie przeciąć w poziomie (w ten sposób z jednego blatu mamy dwa cienkie, w sumie osiem).
Krem budyniowy
4. Ksylitol i mleko kokosowe zagrzać w garnku.
5. Wodę i budyń wymieszać.
6. Do gotującego się mleka dodać mieszankę z budyniem i mieszać energicznie do powstania gęstego budyniu, którego wlać do miski i po odparowaniu przykryć folią (folia ma się stykać z powierzchnią budyniu) a następnie włożyć do lodówki aby się schłodził.
7. Masło z nerkowców (musi być bardzo gęste) przełożyć do miski i rozkręcić je mikserem dodając śmietanę kokosową aby nadać mu bardziej puszystą konsystencję.
8. Do masła orzechowego dodawać po łyżce schłodzonego budyniu i miksować tak aby powstał krem bez grudek. Taki krem doprawić solą aby miał bardziej kontrastowy smak.
9. Na koniec rozpuścić olej kokosowy i wlać go do masy ciągle całość miksując do jednolitego połączenia.
10. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej.
11. Wyłożyć ok 3 łyżki kremu i rozprowadzić równomiernie, następnie ułożyć kolejny blat itd. do ostatniego. Blaty są wyrośnięte więc trzeba delikatnie je dociskać i połamać. Ok 3 łyżki kremu warto zostawić zamknięte w pudełku na następny dzień.
12. Gotowe ciacho włożyć do szczelnego worka i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
13. Następnego dnia zdjąć obręcz, resztą kremu posmarować boki oraz górę i pokruszonymi resztami ciasta francuskiego posypać całe ciacho.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
Supcio pomysł z tym ciastem :-)
OdpowiedzUsuńBęde musiała spróbować taki zrobić. Ekstra pomysł
OdpowiedzUsuńBrzmi naprawdę pysznie, zwłaszcza, że uwielbiam ciasto francuskie.
OdpowiedzUsuńCiasto francuskie i taki kremik... To musi być pycha. :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłabym na taki pomysł. Lubię takie eksperymenty
OdpowiedzUsuńPamiętam takie ciasto jak moja Mama, bardzo często robiła, ale to było z 30lat temu :) do teraz nie spotkałam się z tym ciastem aż do teraz na blogu ;)
OdpowiedzUsuńjuż słyszę jak mój mąż by klął na ciasto francuskie ;-) ale pomysł bardzo fajny i na pewno wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńTakiego tortu jeszcze nie jadłam i jestem ciekawa tej propozycji. Mi do być pyszny!
OdpowiedzUsuńO rany, jak ten tort apetycznie wygląda! Tylko go wszamać. :D
OdpowiedzUsuńU was zawsze wszystko wygląda niezwykle smakowicie!
OdpowiedzUsuń