Chatka Puchatka z malinami

CHATKA PUCHATKA czy BABY JAGI? jak się u Was nazywało to ciacho?
To popisowe ciasto naszej babci z sera koziego(!) i na maśle☺️ Nasza wersja jest z odchudzoną serową masą jak na sernik gotowany😋 Proste a jakie pyszne i efektowne 👌
Macie swój sposób na chatkę?




Składniki:
-ok 36sztuk ciastek typu herbatniki
-3x 250g twarogu chudego
-3 jajka
-2łyżki proszku budyniowego waniliowego/śmietankowego
-6-7 łyżek ksylitolu
-2 pełne łyżki kakao
-ok 150g kremu Nutwist
- łyżka oleju kokosowego
-garść malin (mogą być zamrożone)

1. Twaróg zblendować aby uzyskać nieco bardziej gładszy serek, dodać do niego jajka, ksylitol oraz budyń i całość zmiksować mikserem.
2. Masę serową zagotować w garnku (lepiej wybrać garnek z nieprzywierającą powierzchnią) ciągle mieszając aż masa trochę stężeje i zacznie „bulgotać”.
3. Część masy odłożyć do osobnej miseczki (nieco mniej niż połowę) i dodać kakao.


4. Herbatniki rozłożyć na papierze do pieczenia w 3 rzędach po 6 ciastek (jak na zdjęciu).
5. Masę serową z kakao ostrożnie rozprowadzić po herbatnikach.
6. Na ser ułożyć drugą warstwę herbatników tym razem tak aby rząd po środku był ułożony poziomo (jak na zdjęciu).
7. Na herbatniki rozprowadzić ostrożnie drugą część masy serowej.
8. Na środku w jednej linii ułożyć maliny.
9. Następnie złożyć chatkę zaginając boki jak domek z kart (jak na zdjęciu).
10. Papierem do pieczenia zabezpieczyć boki oraz górę chatki spinając go np. klamerkami.
11. Ciacho włożyć do lodówki na kilka godzin.
12. Krem Nutwist oraz olej kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polać nim górę oraz boki chatki.



6 komentarzy:

  1. Jaka smakowita chatka! Nigdy takiej nie robiłam. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że jeszcze nie robiłam tego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ekstra, Na pewno wypróbuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Jest świetna. Będę musiała wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś robiłam podobne ciacho, u mnie było pod nazwą chatka puchatka. Jedynie twaróg był inny, ale też pyszne. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Raz robiłam to ciasto, jednak oryginalna wersja przeraża mnie kalorycznie, spróbuję tej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za Twój poświęcony czas, a Anonimy prosimy o podpisywanie się :)

Copyright © 2016 Candy Pandas , Blogger