SERNIK DYNIOWY RENIFERY (bez glutenu, słodzony miodem)
Podoba Wam się połączenie sernika z dynią, maliną i pomarańczą? Do tego orzechowy spód i jesteśmy w reniferowym niebie! Warto czasem włożyć w wykonanie ciacha jeszcze trochę więcej wysiłku i sprawić, że wypiek cieszy już na sam widok 😍 Na naszym IG możecie zobaczyć zdjęcia z procesu przygotowania tego serniczka (tutaj).
Składniki (śr: 18cm):
Spód
-100g pł. owsianych (bez glutenu)
-100g orzechów włoskich
- 80g miodu
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
Sernik
-700g sera z wiaderka (mielony do sernika)
-100g pieczonej dyni
-1 jajko
-70g ksylitolu
-20g proszku budyniowego waniliowego
-starta skórka z jednej wyparzonej pomarańczy
-1 łyżeczka przyprawy do piernika
-garść malin lub innych owoców (mogą być mrożone)
Polewa
-ok. 60g masła orzechowego
-20-30g miodu (który ma stałą konsystencje)
-20g oleju kokosowego
Dodatkowo: pół tabliczki czekolady, precelki, świeża żurawina na noski, oczy można wykonać z masy marcepanowej i czekolady lub kupić gotowe cukrowe.
SPÓD
1. Orzechy i płatki zmielić na drobno.
2. Miód, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące).
3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Mokre składniki połączyć z orzechami i płatkami, dodać jajko i zagnieść.
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód, widelcem zrobić w wylepionym spodzie małe dziurki.
6.Piec w 180’C przez 15min.
SERNIK
7.Ser, dynię, jajko, przyprawy, budyń, skórkę z pomarańczy zblendować na gładko.
8.Na upieczony spód wyłożyć maliny i zalać je masą serową.
9.Formę owinąć szczelnie od dołu folią aluminiową i umieścić formę w większej blaszce (jak na zdjęciu). Dolać do blachy wody (poniżej lini folii aby nie dostała się do środka).
10.Piec w 180’C przez ok. 50min (góra lekko zarumieniona). Sernik wystudzić i włożyć do lodówki na kilka godzin aby stężał.
POLEWA
11.Masło orzechowe, miód i olej rozpuścić, dobrze wymieszać i polać sernik. Wstawić na min. 1h do lodówki.
12.Sernik wyjąć z formy, oblać wokół rozpuszczoną czekoladą, podzielić na kawałki i ozdobić jako renifery.
To naprawdę jakieś reniferowe cudo! Wow!
OdpowiedzUsuńJaki słodki i bez cukru ;p ^_^
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo i z pewnością jest pyszny
OdpowiedzUsuńJestem zachwycona już samym wyglądem, a pewnie smakuje jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńNigdy nie łączyłam sera z dynią, ale to musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń