Tarta orzechowa (bez glutenu, bez laktozy)
Wolicie orzechy włoskie czy pekan? 😃 My połączyłyśmy te dwa rodzaje ale możecie użyć tylko włoskich lub dodać inne ulubione 😋
Jak zobaczyłyśmy taką tartę u @pierogizkimchi (kanał na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedziałyśmy, że musimy zrobić własną bezglutenową wersję. Jest OBŁĘDNA!
Jak zobaczyłyśmy taką tartę u @pierogizkimchi (kanał na YT: Pierogi z Kimchi) to wiedziałyśmy, że musimy zrobić własną bezglutenową wersję. Jest OBŁĘDNA!
Składniki (19-21cm śr):
Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g słodu ryżowego
- 30g cukru kokosowego Nutura
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)
Nadzienie orzechowe
- 150g orzechów włoskich i pekan (u nas mniej więcej po połowie) Nutura
- 150g syropu ryżowego
- 30g oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 dużej jajko
- 1/2 łyżeczki soli
-duża łyżeczka cynamonu Nutura
SPÓD
1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Słód, cukier, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące).
3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.).
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (ciasto rośnie więc nie tworzyć zbyt grubej warstwy), widelcem zrobić w wylepionym spodzie małe dziurki.
NADZIENIE ORZECHOWE
1. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.
2. Olej rozpuścić do płynnej konsystencji ale nie może być gorący.
3. Jajko, syrop ryżowy, sól, cynamon, cukier kokosowy i olej zmiksować na pełnych obrotach mikserem 2-3 minuty do lekkiego spienienia.
4. Na koniec dodać orzechy, wymieszać i przelać masę na spód.
5. Piec w 170’C ok 40 minut.
Kruchy spód
- 100g mąki ryżowej
- 100g mąki kukurydzianej
- 50g słodu ryżowego
- 30g cukru kokosowego Nutura
- 30g oleju rzepakowego
- 1/4 szkl. wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)
Nadzienie orzechowe
- 150g orzechów włoskich i pekan (u nas mniej więcej po połowie) Nutura
- 150g syropu ryżowego
- 30g oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 dużej jajko
- 1/2 łyżeczki soli
-duża łyżeczka cynamonu Nutura
SPÓD
1. Mąki i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Słód, cukier, wodę i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie mogą być zbyt gorące).
3. Jajko rozmieszać w osobnej miseczce.
4. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
(Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej wody i znów je wyrobić. Jeśli jest zbyt klejące, można dodać trochę mąki, wyrobić je i wstawić do lodówki aż stanie się nieco bardziej zwarte.).
5. Papierem do pieczenia wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (ciasto rośnie więc nie tworzyć zbyt grubej warstwy), widelcem zrobić w wylepionym spodzie małe dziurki.
NADZIENIE ORZECHOWE
1. Orzechy posiekać na drobniejsze kawałki.
2. Olej rozpuścić do płynnej konsystencji ale nie może być gorący.
3. Jajko, syrop ryżowy, sól, cynamon, cukier kokosowy i olej zmiksować na pełnych obrotach mikserem 2-3 minuty do lekkiego spienienia.
4. Na koniec dodać orzechy, wymieszać i przelać masę na spód.
5. Piec w 170’C ok 40 minut.
czarujecie!
OdpowiedzUsuńŁooo matko, ale to musi chrupać! :))
OdpowiedzUsuńSmakowitości :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mocno orzechowe wypieki!
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Orzechowe smaki uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe smaki. Takiej tarty jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuń