Odrywany CHLEBEK CYNAMONOWY z jabłkiem i dynią
Czas na aromatyczne drożdżowe wypieki! Jedna giga drożdżówka czy małe porcje drożdżówek? My chyba wolimy mieć taką XL całą dla siebie 😆 Jabłek w chlebku nie żałujcie, bo one super nadają wilgoci 👌
Ciasto drożdżowe
-200g mąki orkiszowej typ 700
-100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
-8g drożdży suchych
-130ml ciepłego mleka (nie gorącego)
-25g cukru kokosowego
-70ml oleju rzepakowego
-1 małe jajko
-mąka do podsypywania ciasta
Cynamonowe nadzienie
-200g dyni
-100g jabłek
-1 łyżka cynamonu
-2 pełne łyżki cukru kokosowego
CYNAMONOWE NADZIENIE
1. Dynię i jabłka pokroić na mniejsze kawałki i wysmażyć do miękkości i odparowania soku.
2. Na koniec dodać cukier kokosowy oraz cynamon i zblendować ręcznym blenderem lub zmiażdżyć widelcem. Nadzienie ma być gęste i przypominać pastę.
CIASTO DROŻDŻOWE
1. Mąki wymieszać z drożdżami.
2. Mleko, cukier kokosowy, olej i jajko zmiksować na gładko blenderem.
3. Suche składniki dokładnie połączyć z mokrymi. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (można w umieścić miskę z ciastem nad parą wodną/w garnku do gotowania na parze).
4. Gdy ciasto zdecydowanie urośnie (u nas ok 50 minut) należy je zagnieść z mąką aby uzyskać plastyczne i nie lepiące się ciasto.
5. Ciasto rozwałkować na prostokąt i posmarować je przygotowaną pastą
6. Tak przygotowane ciasto przeciąć na 3 dłuższe paski, a każdy pasek na 3 części/kwadraciki. Kwadraciki nakładać jeden na drugi i w pionie układać je w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Małe jabłko pociąć w plastry i ułożyć je między warstwami ciasta.
8. Piec całość w 180’C ok 30-40 minut.
9. Gdy całość ostygnie można polać chlebek lukrem.
częstuję się!
OdpowiedzUsuńGdyby był bezglutenowy, to żarłabym jak szalona :D
OdpowiedzUsuńSzkoda, że drożdże mnie nie lubią, bo bym pewnie próbowała zrobić.
OdpowiedzUsuńmoje ulubione połaczenie: jabłko, cynamom i drożdżówka :D
OdpowiedzUsuńJaki pyszny chlebek :D
OdpowiedzUsuńTo sie sprawdza mega na imprezach, ja robię na wytrawnie z czosnkiem, oliwkami i szpinakiem, ale koncept ten sam
OdpowiedzUsuńAle piękny, jesienny wypiek! Porcja XL, a najlepiej XXL to najlepsza możliwa porcja, więc zdecydowanie giga drożdżówka, zwłaszcza tak aromatyczna i wilgotna, kusi do odtworzenia jej we własnej kuchni. :)
OdpowiedzUsuńJak to smakuje jak wygląda to nie mam pytań :))))
OdpowiedzUsuńMyślę, że taka propozycja smakowa może mi zasmakować, więc się skuszę.
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda i tak też pewnie smakuje! Dzięki za inspirację :)
OdpowiedzUsuńmoje ulubione połączenie jablek, cynamonu i dróżdżówki :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiego chleba. Sam widok zachęca do spróbowania. :)
OdpowiedzUsuńOstatnio myślę o tym żeby zacząć piec chleb. Ten przepis z pewnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńCudowny!
OdpowiedzUsuńIdealne połączenie, jak dla mnie to super urozmaicenie chleba :D na pewno skorzystam dziękuję!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta drożdżowe mojej Mamy i jestem w tym względzie tradycjonalistką, ale może czas się otworzyć na nowe przepisy na ciasto drożdżowe...
OdpowiedzUsuń