Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
Wegański SNICKERS (bez glutenu)
Mamy tutaj fanów Snickersa? 😃 Podejrzewamy, że jest ich całkiem sporo 😉 Od teraz nawet na diecie wegańskiej możecie zjeść je bez problemu 👍
Składniki (18cm śr.):
SPÓD
- 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg)
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 70g napoju roślinnego lub wody
- 1 czubata łyżeczka mielonego lnu
KARMEL
- 100g syropu ryżowego
- 50g masła orzechowego
- 30g oleju kokosowego
- 40g orzechów ziemnych
- szczypta soli
KREM
- kostka tofu (180-200g)
- 100g masła orzechowego
- 50g syropu ryżowego
- odrobina napoju roślinnego
- krem orzechowy NUTWIST o smaku batonika czekoladowo-karmelowego
SPÓD
1. Skrobię, mąki, kakao i proszek wymieszaj razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty.
4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostaw do wystudzenia, jeśli za bardzo ciasto urośnie to łyżką nieco przyklep spód.
KARMEL
8. Potnij na drobne kawałki orzechy.
9. W garnuszku wymieszaj masło orzechowe z syropem oraz olejem kokosowym. Podgrzej tylko odrobinę aby lepiej składniki się połączyły.
10. Dosyp do karmelu orzeszki i szczyptę soli.
11. Wyłóż karmel na spód tarty, najlepiej dociskaj go mokrą łyżką wtedy nie będzie się do niej kleił.
KREM
12. Tofu, masło orzechowe i syrop zblenduj na gładko. Jeśli ciężko się mieli do dolej odrobinkę napoju roślinnego. Spróbuj i według swoich preferencji dodaj więcej masła lub syropu.
13. Wyłóż krem na karmel. Podgrzej krem Nutwist aby był bardziej płynny i wylej go na wierzch tarty. Ozdób orzeszkami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Składniki (18cm śr.):
SPÓD
- 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg)
- 50g skrobi ziemniaczanej
- 50g mąki ryżowej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 70g ksylitolu
- 50g oleju rzepakowego
- 70g napoju roślinnego lub wody
- 1 czubata łyżeczka mielonego lnu
KARMEL
- 100g syropu ryżowego
- 50g masła orzechowego
- 30g oleju kokosowego
- 40g orzechów ziemnych
- szczypta soli
KREM
- kostka tofu (180-200g)
- 100g masła orzechowego
- 50g syropu ryżowego
- odrobina napoju roślinnego
- krem orzechowy NUTWIST o smaku batonika czekoladowo-karmelowego
SPÓD
1. Skrobię, mąki, kakao i proszek wymieszaj razem.
2. Olej, ksylitol i napój roślinny podgrzej w garnuszku.
3. Gdy całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty.
4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj.
5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte.
6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta ze sobą bo podczas pieczenia w tych miejscach mogą powstać szczeliny).
7. Piec w 170’C ok 15 -20 minut (po dotknięciu tarta ma być upieczona ale ciasto jeszcze miękkie). Zostaw do wystudzenia, jeśli za bardzo ciasto urośnie to łyżką nieco przyklep spód.
KARMEL
8. Potnij na drobne kawałki orzechy.
9. W garnuszku wymieszaj masło orzechowe z syropem oraz olejem kokosowym. Podgrzej tylko odrobinę aby lepiej składniki się połączyły.
10. Dosyp do karmelu orzeszki i szczyptę soli.
11. Wyłóż karmel na spód tarty, najlepiej dociskaj go mokrą łyżką wtedy nie będzie się do niej kleił.
KREM
12. Tofu, masło orzechowe i syrop zblenduj na gładko. Jeśli ciężko się mieli do dolej odrobinkę napoju roślinnego. Spróbuj i według swoich preferencji dodaj więcej masła lub syropu.
13. Wyłóż krem na karmel. Podgrzej krem Nutwist aby był bardziej płynny i wylej go na wierzch tarty. Ozdób orzeszkami i wstaw do lodówki na kilka godzin.
ależ to pyszne!
OdpowiedzUsuńNo pyszności wytworzyłyście :D Supcio ^_^
OdpowiedzUsuńTakie deser z pewnością przypadłby do gustu mojemu mężowi
OdpowiedzUsuńObok takich smakołyków na pewno nie przejdę obojętnie.
OdpowiedzUsuńWygląda obłednie! :)
OdpowiedzUsuńWasze wypieki są niesamowite. 😍😍😍
OdpowiedzUsuńO wooww! <3
OdpowiedzUsuńKolejny wasz przepis robiący wrażenie i na bank pyszny
OdpowiedzUsuńOjoj, chyba się skuszę 😋 wygląda niesamowicie 😍
OdpowiedzUsuńsnikers to ulubione wszystko mojego męża, także na pewno wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Fanów snickersa nie brakuje. :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak prawdziwy snicers. Chętnie bym zrobiła tylko nie wiem czy podołam temu wyzwaniu.
OdpowiedzUsuńOstatnio coś słodkie mi wchodzi opornie, ale ten torcik wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechowe ciasta!
OdpowiedzUsuńCzym można zastąpić syrop ryżowy?
OdpowiedzUsuńRyżowy najlepiej pasuje, bo jest nieco gęsty ale można spróbować z klonowym ;)
Usuń