Tarta cytrynowe PTASIE MLECZKO (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegańskie)
Próbowaliście już cytrynowe Ptasie Mleczko? Bardzo lubimy takie orzeźwiające smaki a w połączeniu z czekoladą to już w ogóle kosmos 💛 Jeśli ktoś nie lubi przesłodzonych ciast to będzie wręcz zachwycony 👌
Spód
- 150g mąki kukurydzianej
-40g skrobi ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- 40g kakao
- 50g słodu ryżowego/miodu
- 40g ksylitolu
- 30g oleju rzepakowego
- kilka łyżek gorącej wody wody (6-8 łyżek)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (u nas na kamieniu winnym)
Galaretka
-300 ml soku jabłkowego
-50 ml soku z cytryny
-50 ml napoju roślinnego lub mleka kokosowego
-30g ksylitolu
-1 czubata łyżeczka agaru
* jeśli chcesz uzyskać wyraźny żółty kolor to dodaj do soku odrobinę kurkumy
Polewa
-tabliczka czekolady (u nas wegańska)
-2 łyżki oleju rzepakowego
SPÓD
1. Mąkę, kakao, skrobię i proszek wymieszać w jednej misce.
2. Słód, ksylitol, wodę (6 łyżek) i olej podgrzać w garnuszku do połączenia tych składników (nie ma być zbyt gorące).
3. Mokre składniki wymieszać z suchymi i ugnieść tworząc zwarte ciasto.
Jeśli ciasto jest za suche i nie chce się łączyć z innymi kawałkami ciasta podczas wylepiania tarty, dodać odrobinę gorącej (ok 2 łyżki) wody i znów je wyrobić.
4. Wyciąć kółko z papieru do pieczenia o średnicy formy, wyłożyć formę i wylepić ciastem spód i boki (spód nie za grubo), następnie piec w 180’C ok 20 minut.
GALARETKA
5.Sok jabłkowy, z cytryny, napój rośliny, ksylitol oraz agar wymieszać w garnuszku, zagotować i gotować na mniejszym ogniu przez minutę od rozpoczęcia wrzenia cały czas mieszając.
6.Lekko przestygniętą galaretkę (ale nadal płynną) wylać na kruchy spód.
Wstawić tartę do lodówki.
7.Czekoladę rozpuścić z olejem i wylać na zastygniętą galaretkę.
Ciekawa jestem, jak smakuje, bo wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle smakowicie się prezentuje. Ptasie mleczko to ja bardzo lubię. ;)
OdpowiedzUsuńależ pyszne! kwaśne i słodkie!
OdpowiedzUsuńCytrynowe ptasie mleczko to moje ulubione - już mi ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, przygotuję na weekend
OdpowiedzUsuńJuż od samego patrzenia na nie zgłodniałam, w smaku musi być nieziemskie.
OdpowiedzUsuńw am raz na cieplejszy dzień <3
OdpowiedzUsuńJestem team wanilia ale na takie Wasze to bym sie nawet skusiła :D
OdpowiedzUsuńTo musi być przepyszne. Uwielbiam wszelakie desery, więc chętnie się skuszę.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie smaki, a tarty (wszystkie) to już biorę w ciemno, także na pewno wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńOJ, ja jestem pies na ptasie mleczko. Jadłbym jak oszalały
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, uwielbiam ptasie mleczko :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie.
OdpowiedzUsuńWow, fajne kolorki i połączenie smaków. :)
OdpowiedzUsuń