Bez cukru
,
Bez glutenu
,
Bez laktozy
,
Przepisy
,
Wege
„SERNIK” z nerkowców i orzechów macadamia (bez glutenu, białego cukru, laktozy, wegański)
Dawno nie było tutaj sernika 😉 Tym razem jest to jednak jego wegański zamiennik i to bez pieczenia. Ta konsystencja jest OBŁĘDNA! Chrupiący spód i kremowa masa to połączenie wręcz idealne ❤️
Składniki (śr: 18cm):
Spód
-70g płatków owsianych Nutura
-100g płatków kukurydzianych
-130g masła orzechowego Nutura
-50g oleju kokosowego nierafinowanego Nutura
„sernik”
-150g orzechów nerkowca Nutura
-150g orzechów makadamia Nutura
-100g ksylitolu Nutura
-100+150g mleka kokosowego 82% (np. Real Thai)
-sok z małej cytryny + skórka
-2 łyżeczki agaru
Dodatkowo
-jogurt/serek wegański np. kokosowy
-garść malin lub innych owoców do ozdoby
-garść orzechów nerkowca i makadamia
SPÓD
1. Płatki owsiane zmielić na drobno (ale nie na mąkę), podobnie rozdrobnić płatki kukurydziane.
2. Rozpuszczony ale nie gorący olej kokosowy wymieszać z masłem orzechowym.
3. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
4. Wypełnić spód tortownicy i ubić masę. Wstawić do lodówki.
„SERNIK”
1. Orzechy zalać wrzątkiem na minimum 2h.
2. W thermomixie zmielić namoczone orzechy (bez wody) wraz z 100g mleka kokosowego i z sokiem z cytryny.
3. Do garnuszka wlać 150g mleka koksowego i wymieszać je z agarem oraz ksylitolem. Po chwili doprowadzić do wrzenia mleka i trzymać jeszcze chwilę na ogniu ciągle mieszając.
4. Zawartość garnuszka wlać do rozdrobnionych orzechów, dodać skórkę z cytryny i całość miksować od średnich do największych obrotów przez kilka minut do osiągnięcia konsystencji gęstego serka.
5. Masę wlać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać górę. Umieścić ciacho w lodówce.
6. Po kilku godzinach (najlepiej pozostawić ciacho na noc w lodówce) wyjąc sernik z lodówki i ostrożnie ściągnąć rant (można oddzielić boki cienki nożem).
7. Wegańskim serkiem posmarować górę i ozdobić całość owocami oraz orzeszkami.
Spód
-70g płatków owsianych Nutura
-100g płatków kukurydzianych
-130g masła orzechowego Nutura
-50g oleju kokosowego nierafinowanego Nutura
„sernik”
-150g orzechów nerkowca Nutura
-150g orzechów makadamia Nutura
-100g ksylitolu Nutura
-100+150g mleka kokosowego 82% (np. Real Thai)
-sok z małej cytryny + skórka
-2 łyżeczki agaru
Dodatkowo
-jogurt/serek wegański np. kokosowy
-garść malin lub innych owoców do ozdoby
-garść orzechów nerkowca i makadamia
SPÓD
1. Płatki owsiane zmielić na drobno (ale nie na mąkę), podobnie rozdrobnić płatki kukurydziane.
2. Rozpuszczony ale nie gorący olej kokosowy wymieszać z masłem orzechowym.
3. Suche składniki wymieszać z mokrymi.
4. Wypełnić spód tortownicy i ubić masę. Wstawić do lodówki.
„SERNIK”
1. Orzechy zalać wrzątkiem na minimum 2h.
2. W thermomixie zmielić namoczone orzechy (bez wody) wraz z 100g mleka kokosowego i z sokiem z cytryny.
3. Do garnuszka wlać 150g mleka koksowego i wymieszać je z agarem oraz ksylitolem. Po chwili doprowadzić do wrzenia mleka i trzymać jeszcze chwilę na ogniu ciągle mieszając.
4. Zawartość garnuszka wlać do rozdrobnionych orzechów, dodać skórkę z cytryny i całość miksować od średnich do największych obrotów przez kilka minut do osiągnięcia konsystencji gęstego serka.
5. Masę wlać na przygotowany wcześniej spód i wyrównać górę. Umieścić ciacho w lodówce.
6. Po kilku godzinach (najlepiej pozostawić ciacho na noc w lodówce) wyjąc sernik z lodówki i ostrożnie ściągnąć rant (można oddzielić boki cienki nożem).
7. Wegańskim serkiem posmarować górę i ozdobić całość owocami oraz orzeszkami.
ale jaśniutki! cudowny!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że wygląda obłędnie, więc może się skuszę
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, ale ja jednak wole klasyczne serniki na twarogu
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie i tak delikatnie a dodatkowo pięknie ozdobiony. :)
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o serniki, zdecydowanie wolę tradycyjny polski sernik z pełnotłustego sera
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, ale chyba wolałabym te orzechy zjeść sote :D
OdpowiedzUsuńPiękny i kuszący. Uwielbiam serniczki o kremowej konsystencji. :)
OdpowiedzUsuńZ kąt wy macie te pomysły? Zawsze coś nowego tutaj znajdę
OdpowiedzUsuńOj dawno nie widziałam tak smakowitego przepisu. Robię w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda
OdpowiedzUsuńMmm, ale to smakowicie wygląda. Sama bym się skusiła na takie pyszności!
OdpowiedzUsuńIdealny po prostu. Chętnie bym spróbowała, ale nie mam talentu do wypieków.
OdpowiedzUsuń