SERNIKOWE CIASTO SYPANE (bez glutenu, białego cukru)
Jedliście już kiedyś szarlotkę sypaną? 🍎 Jest to jedno z najprostszych ciast i niesamowicie smacznych😋 A gdyby tak jabłka wymienić na sezonowe owoce i dodać do tego masę sernikową? Proszę Państwa! Mamy kolejny słodki HIT🔥
Jeśli chcecie zobaczyć krótki filmik z przygotowania to zapraszamy na nasz IG
Składniki (śr: 18 cm):
-150g kaszy jaglanej
-150g mąki kukurydzianej
-50g i 80g ksylitolu
-80g oleju rzepakowego
-kostka twarogu
-150g jogurtu Skyr
-1 jajko
-20g budyniu waniliowego
-porzeczki i borówki
1. Porzeczki oraz borówki umyć.
2. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę np. w młynku do kawy czy na wysokich obrotach w thermomixie.
3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, 50g ksylitolu i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku.
4. Ser, jogurt, jajko, 80g ksylitolu i budyń zblendować razem na gładką masę.
5. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki).
6. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części.
7. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód.
8. Na spód wyłożyć połowę budyniu, wyrównać górę i posypać owocami.
9. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na budyń i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając.
10. Następnie wyłożyć resztę budyniu, trochę owoców i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę.
11. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona.
12. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin.
Składniki (śr: 18 cm):
-150g kaszy jaglanej
-150g mąki kukurydzianej
-50g i 80g ksylitolu
-80g oleju rzepakowego
-kostka twarogu
-150g jogurtu Skyr
-1 jajko
-20g budyniu waniliowego
-porzeczki i borówki
1. Porzeczki oraz borówki umyć.
2. Kaszę jaglaną zmielić na mąkę np. w młynku do kawy czy na wysokich obrotach w thermomixie.
3. Kaszę, mąkę kukurydzianą, 50g ksylitolu i olej dokładnie wymieszać aby całość miała strukturę mokrego piasku.
4. Ser, jogurt, jajko, 80g ksylitolu i budyń zblendować razem na gładką masę.
5. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (my wyłożyłyśmy spód oraz paskami papieru boki).
6. Ciasto a właściwie kruszonkę podzielić na 3 części.
7. Jedną część wysypać na spód tortownicy i ugnieść tworząc spód.
8. Na spód wyłożyć połowę budyniu, wyrównać górę i posypać owocami.
9. Drugą część ciasta/kruszonki wyłożyć na budyń i delikatnie wyrównać górę nieco ją dociskając.
10. Następnie wyłożyć resztę budyniu, trochę owoców i znów ostatnią część ciasta/kruszonki wyrównując górę.
11. Ciacho piec w 180’C ok 50-60 minut do momentu aż góra będzie ładnie przyrumieniona.
12. Na koniec ciasto wystudzić oraz umieścić w lodówce na kilka godzin.
Szarlotka sypana jest nam znana, ale sernikowe ciasto sypane, to absolutna petarda :-) Świetnie wygląda, a jeszcze lepiej pewnie smakuje, super pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo podoba mi się to ciasto :D
OdpowiedzUsuńAle bym sobie takie ciasto zjadł...jeszcze do tego jest to sernikowe..mmmm :))))
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, więc bardzo chętnie skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się pomysł na to ciasto, spróbuję zrobić coś w ten deseń!
OdpowiedzUsuńSzarlotkę kiedyś robiłam i potwierdzam, że łatwa :D
OdpowiedzUsuńSypanej szarlotki jeszcze nie robiłam, ale podobają mi już się oba ciasta. Trzeba spróbować. :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki sypanej nie znam, za to drożdżówkę sypaną robię bardzo często. Ale to ciasto to jakieś mistrzostwo - wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńTo przepis dla mnie, bo chyba po prostu każdemu wyjdzie. A ja w robieniu ciast specjalistką nie jestem i często kończę z blachą zakalca. ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie słodkosci i chętnie był wciągnęła takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńSwietny przepis, uwielbiam szarlotki, chetnie sprobuje!
OdpowiedzUsuńWiem komu polecę to ciasto bez glutenu, bardzo dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńAle bym zjadł porcyjkę!
OdpowiedzUsuńWow this looks so delicious! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńThanks for sharing something that our coeliac friends can enjoy! <3
OdpowiedzUsuńI love apple pie! Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie jadłam takiego ciasta. Bardzo mi sie podoba, koniecznie spróbuję
OdpowiedzUsuńGenialne ciacho...
OdpowiedzUsuń